Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze śmietanowym sosem
1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiano. Przekładamy do miseczki. 2. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy. Przekładamy do boczku. 3. Cebule kroimy w piórka. Przekładamy na patelnię. Dodajemy do niej drobno posiekana papryczkę chili i razem smażymy. 4. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy, aż pieczarki zmiękną. Przekładamy do boczku i kiełbasy. 5. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Tak przygotowany mięsny farsz zapiekanki razem mieszamy i doprawiamy. 6. Na patelnię wrzucamy połowę cebuli bardzo drobno posiekanej i kawałek drobno posiekanego pora. Wszystko szklimy, aż będzie miękkie. 7. Do cebuli i pora dodajemy masło. Rozpuszczamy je po czym dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Kiedy zasmażka nieco się przegryzie dodajemy śmietanę i mleko. Doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem, koperkiem i paprykę. 8. Ziemniaki pobieramy i kroimy w plasterki. Należy je obgotować, aby szybciej doszły w zapiekance. 9. Na blaszkę wykładamy część sosu. Wykładamy cały mięsno warzywny farsz. 10. Na farsz wykładamy resztę sosu. 11. Całość zakrywamy plastrami sera i posypujemy koperkiem i majerankiem. 12. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. 13. Gotowa zapiekankę kroimy na kawałki i zajadamy.