Sposób przygotowania:
Zielone klopsiki w ziołowo-pomid. sosie
Klopsiki: Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce na sitku o średniej wielkości oczkach. Przełożyć do miski. Następnie zmielić mozzarellę i przełożyć ja do mięsa. Cukinię umyć,osuszyć i odkroić końce. Także przepuścić przez maszynkę. Z 2/3 przygotowanej bazylii oberwać listki i razem z miętą umyć i osuszyć a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Aby łatwiej zioła się mieliły "popchnąć" je kawałkiem cebuli. Przełożyć wszystko do mięsa z serem. Dodać przyprawy i wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki masę mięsną na około 30 minut. Po tym czasie w garnku zagotować wodę i wrzucać do niej uformowane mokrymi dłońmi klopsiki wielkości piłek do ping-ponga. Gotować około 20-25 minut a następnie wyjąć łyżką cedzakową. Sos: Cebulkę obrać i pokroić w średnią kostkę. W dużym garnku lub rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Resztę bazylii opłukać pod bieżąca wodą a następnie posiekać. Umytą i sucha papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Dodać razem z bazylią na patelnię i smażyć dalej około 2 minut. Koperek opłukać,osuszyć i drobno pokroić. Wrzucić do garnka i smażyć dalsze 2 minuty. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać pomidory oraz szklankę wody i końcówką do miksowania zup zmiksować sos. Zagotować. Doprawić solą do smaku. Gdy sos się zagotuje przełożyć do niego klopsiki i całość dobrze podgrzać. Smacznego!