Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone w foli
Ziemniaki zawinąć w folię i zależnie od wielkości piec 30-40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.Sos szpinakowy : Rozmrozić szpinak cebulę szczypiorkową oraz cebulę oczyścić i umyć.
Cebulę pokroić w krążki a paprykę w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę mieszając krótko podsmażyć rozmrożony szpinak
dodać jogurt cebulę oraz paprykę.Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku sokiem z cytryny miętą i solą.
Krem z sera topionego:Opłukać szczypiorek oczyścić i posiekać.
Kięłki umyć.Twarożek wymieszać ze szczypiorkiem solą i pieprzem.Podawać posypany kiełkami.
Salsa paprykowo ogórkowa: Obrać ogórek i pokroić drobno.Paprykę umyć oczyścić i pokroić w malą kostkę.Czerwoną cebulę i czosnek obrać papryczki chili umyć i oczyścić drobno posiekać.Warzywa pokrojone w kostkę cebulę czosnek i chili wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Do salsy dodać bazylię i doprawić do smaku solą.Przed podaniem odstawić na pół godziny.Żółty sos twarogowy : Pokroić w talarki czerwoną cebulę. Twaróg żółtko musztardę sól pieprz utrzeć na masę. Podawać z krążkami cebuli
Mojo Rojo : Sparzyć pomidory obrać ze skórki pokroić na male kawałki.Pokruszyć pieczywo tostowe.Czosnek obrać i posiekać.Pomidory pokruszony tost czosnek oliwe ocet kminek paprykę i oregano zmiksować.Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.Jeśli sos jest za gęsty dodać 2-3 łyżeczki zimnej wody i wymieszać.Podawać przybrany plasterkami czarnych oliwek.Ziemniaki wyąć z pieca. rozwinąć z foli naciąć wzdłuż i podawać z przygotowanymi sosami.
Cebulę pokroić w krążki a paprykę w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę mieszając krótko podsmażyć rozmrożony szpinak
dodać jogurt cebulę oraz paprykę.Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku sokiem z cytryny miętą i solą.
Krem z sera topionego:Opłukać szczypiorek oczyścić i posiekać.
Kięłki umyć.Twarożek wymieszać ze szczypiorkiem solą i pieprzem.Podawać posypany kiełkami.
Salsa paprykowo ogórkowa: Obrać ogórek i pokroić drobno.Paprykę umyć oczyścić i pokroić w malą kostkę.Czerwoną cebulę i czosnek obrać papryczki chili umyć i oczyścić drobno posiekać.Warzywa pokrojone w kostkę cebulę czosnek i chili wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Do salsy dodać bazylię i doprawić do smaku solą.Przed podaniem odstawić na pół godziny.Żółty sos twarogowy : Pokroić w talarki czerwoną cebulę. Twaróg żółtko musztardę sól pieprz utrzeć na masę. Podawać z krążkami cebuli
Mojo Rojo : Sparzyć pomidory obrać ze skórki pokroić na male kawałki.Pokruszyć pieczywo tostowe.Czosnek obrać i posiekać.Pomidory pokruszony tost czosnek oliwe ocet kminek paprykę i oregano zmiksować.Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.Jeśli sos jest za gęsty dodać 2-3 łyżeczki zimnej wody i wymieszać.Podawać przybrany plasterkami czarnych oliwek.Ziemniaki wyąć z pieca. rozwinąć z foli naciąć wzdłuż i podawać z przygotowanymi sosami.