Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Ziemniaki pieczone w foli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

potrawa dostarcz około 329 kcal

Ziemniaki pieczone w foli

Składniki:

Ziemniaki pieczone w foli

 

  • 3 kg ziemniaków (gotujących się na twardo)
  • Sos szpinakowy :
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 2cebule ze szczypiorkiem
  • 1/4 strąka papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200g jogurtu
  • 1/2łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2łyżeczki posiekanej świeżej mięty lub natki pietruszki
  • sól
  • Krem z sera topionego :
  • szczypiorek
  • kiełki sojowe lub rzodkiewki
  • 250g serka topionego
  • sól
  • pieprz biały
  • Salsa ogórkowo paprykowa:
  • 1/2ogórka
  • 1/2strąka czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2strąki papryki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka bazyli drobno posiekanej
  • sól
  • Żółty sos twarogowy
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • musztarda Dijon
  • sól
  • pieprz
  • Mojo Rojo:
  • 150g pomidorów
  • 1/2 kromki zapiekanego pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2łyżeczki slodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • czarne oliwki bez pestek

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone w foli
Ziemniaki zawinąć w folię i zależnie od wielkości piec 30-40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.Sos szpinakowy : Rozmrozić szpinak cebulę szczypiorkową oraz cebulę oczyścić i umyć.
Cebulę pokroić w krążki a paprykę w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę mieszając krótko podsmażyć rozmrożony szpinak
dodać jogurt cebulę oraz paprykę.Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku sokiem z cytryny miętą i solą.
Krem z sera topionego:Opłukać szczypiorek oczyścić i posiekać.
Kięłki umyć.Twarożek wymieszać ze szczypiorkiem solą i pieprzem.Podawać posypany kiełkami.
Salsa paprykowo ogórkowa: Obrać ogórek i pokroić drobno.Paprykę umyć oczyścić i pokroić w malą kostkę.Czerwoną cebulę i czosnek obrać papryczki chili umyć i oczyścić drobno posiekać.Warzywa pokrojone w kostkę cebulę czosnek i chili wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Do salsy dodać bazylię i doprawić do smaku solą.Przed podaniem odstawić na pół godziny.Żółty sos twarogowy : Pokroić w talarki czerwoną cebulę. Twaróg żółtko musztardę sól pieprz utrzeć na masę. Podawać z krążkami cebuli
Mojo Rojo : Sparzyć pomidory obrać ze skórki pokroić na male kawałki.Pokruszyć pieczywo tostowe.Czosnek obrać i posiekać.Pomidory pokruszony tost czosnek oliwe ocet kminek paprykę i oregano zmiksować.Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.Jeśli sos jest za gęsty dodać 2-3 łyżeczki zimnej wody i wymieszać.Podawać przybrany plasterkami czarnych oliwek.Ziemniaki wyąć z pieca. rozwinąć z foli naciąć wzdłuż i podawać z przygotowanymi sosami.