wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Złoty kurczak z zapiekanymi ziemniakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna wersja przyrządzania udek z kurczaka. Chrupiące, złociste, palce lizać :)...POLECAM GORĄCO!

Złoty kurczak z zapiekanymi ziemniakami

Składniki:

Złoty kurczak z zapiekanymi ziemniakami

 

  • 4-6 maczug z kurczaka;
  • 6-8 dużych ziemniaków;
  • świeży koperek;
  • szklanka startego sera żółtego

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 niepełne szklanki maki;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej;
  • 2 jajka;
  • odrobina kucharka lub przyprawy typu vegeta;
  • szczypta ostrej papryki;

 

Sposób przygotowania:

Złoty kurczak z zapiekanymi ziemniakami
Udka z kurczaka plukamy pod biezaca woda, wrzucamy do garnka z woda i gotujemy przez ok.15 minut od momentu zagotowania wody.W tym samym czasie obieramy ziemniaki i w calosci rzucamy do garnka z osolona woda i gotujemy ok.10 minut, tak, zeby nie byly calkiem miekkie, ale juz nie twarde. Gdy kurczak bedzie gotowy wyjaac z garnka i lekko przestudzic. Ziemniaki odcedzic z wody, wylozyc na talerzi rowniez wystudzic.Przygotowac z podanych wyzej skladnikow ciasto nalesnikowe. Zwykle platki kukurydziane wlozyc do foliowej torebki i tluczkiem delikatnie ubic, tak, zeby powstaly z nich drobne kawaleczki. Gdy sa one juz gotowe przesypac je do miseczki. Wystudzone udka z kurczaka wlozyc do ciasta nalesnikowego, a nastepnie do plateczkowej panierki i smazyc na ciemno zloty kolor na patelni. Ziemniaki przelozyc do brytwanny lekko wysmarowanej oliwa z oliwek, pokropic po wierzchu dodatkowo oliwa, by ziemniaki bardzo sie nie spiekly i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na jakies 15 do 20 minut, by uzyskaly lekko zlotawy kolorek i pojawila sie na nich chrupiaca powloczka. Pod koniec pieczenia ziemniakow wyjac je na chwile, posypac startym zoltym serem i koperkiem i wstawic na dodatkowe 3 minuty, by ser sie ladnie stopil. Podawac calosc na oddzielnych polmiskach lub w porcjach, z dowolnymi sosami lub salatami. PYCHOTA!