Sposób przygotowania:
Złoty kurczak z zapiekanymi ziemniakami
Udka z kurczaka plukamy pod biezaca woda, wrzucamy do garnka z woda i gotujemy przez ok.15 minut od momentu zagotowania wody.W tym samym czasie obieramy ziemniaki i w calosci rzucamy do garnka z osolona woda i gotujemy ok.10 minut, tak, zeby nie byly calkiem miekkie, ale juz nie twarde. Gdy kurczak bedzie gotowy wyjaac z garnka i lekko przestudzic. Ziemniaki odcedzic z wody, wylozyc na talerzi rowniez wystudzic.Przygotowac z podanych wyzej skladnikow ciasto nalesnikowe. Zwykle platki kukurydziane wlozyc do foliowej torebki i tluczkiem delikatnie ubic, tak, zeby powstaly z nich drobne kawaleczki. Gdy sa one juz gotowe przesypac je do miseczki. Wystudzone udka z kurczaka wlozyc do ciasta nalesnikowego, a nastepnie do plateczkowej panierki i smazyc na ciemno zloty kolor na patelni. Ziemniaki przelozyc do brytwanny lekko wysmarowanej oliwa z oliwek, pokropic po wierzchu dodatkowo oliwa, by ziemniaki bardzo sie nie spiekly i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na jakies 15 do 20 minut, by uzyskaly lekko zlotawy kolorek i pojawila sie na nich chrupiaca powloczka. Pod koniec pieczenia ziemniakow wyjac je na chwile, posypac startym zoltym serem i koperkiem i wstawic na dodatkowe 3 minuty, by ser sie ladnie stopil. Podawac calosc na oddzielnych polmiskach lub w porcjach, z dowolnymi sosami lub salatami. PYCHOTA!
elzbieta8960
beataw
msewka