VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Zupa kaszubska - hojność runa leśnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kuchnia kaszubska charakteryzuje się bogactwem lasów. Jest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Hojność runa leśnego-zupa kaszubska

Zupa kaszubska - hojność runa leśnego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa kaszubska - hojność runa leśnego

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa kaszubska - hojność runa leśnego
W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki.
Zupa kaszubska - hojność runa leśnego
Kuchnia smaczna, prosta i sezonowa
Zupa kaszubska - hojność runa leśnego
Na Kaszubach zupa jest podstawą ciepłych dań.