Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa ogórkowo-porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ogórkowa o urozmaiconym, porowym smaku :)

Zupa ogórkowo-porowa

Składniki:

Zupa ogórkowo-porowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowo-porowa
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ziele ang, pieprz ziarnisty, liść laurowy oraz pokrojoną w słupki marchewkę. Gotujemy mięsny wywar, podstawę do zupy, na wolnym ogniu. Wyjmujemy mięso, gdy jest już zupełnie miękkie. Do garnka z wywarem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie, dodajemy starte na drobnych oczkach ogórki. Gotujemy razem. Dodajemy obrane mięsko. Twardą część pora kroimy w krążki, szklimy na maśle, wlewamy całość do zupy. Gotujemy razem, a następnie wlewamy śmietanę - tyle, ile lubimy. Po kilku minutach doprawiamy bukietem warzywnym, mielonym pieprzem, dodajemy posiekany świeży koper. Zupę można zagęścić mąką rozpuszczoną w wodzie.

Tagi:

przyprawy pory