rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Żurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Żurek robiłam po raz pierwszy. Użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego śniadania.

Żurek wielkanocny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek wielkanocny

 

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy. Boczek kroimy na mniejszą kostkę, podsmażamy na patelni, a gdy się przyrumieni dodajemy do gotujących się pieczarek i kiełbaski. Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełbaskę. Podajemy z jajkiem.
Żurek wielkanocny
Pieczarki wraz z kiełbaską gotujemy na małym ogniu
Żurek wielkanocny
Boczek kroimy na małe kawałki i rumienimy na patelni
Żurek wielkanocny
Kiełbaski wyciągamy żeby się nie rozgotowały