Sposób przygotowania:
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
W garnku zagotować l i 1/2l wody. Włosz¬czyznę, czosnek oraz cebulę obrać. Do wrzątku włożyć włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy i cebulę. Gotować na małym ogniu, do momentu aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę, włoszczyznę i cebulę. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć kiełbasę na złoty kolor. Przestudzić, pokroić w plasterki. I Do wywaru wlać zakwas na żur. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do żurku. Dodać majeranek. Zagotować, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, i Żurek podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.