Sposób przygotowania:
Żurek z surową kiełbasą
Cebule obieramy i siekamy na drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy cebulę. Kiełbasę wyjmujemy z "flaka", rozdrabniamy za pomocą widelca i wrzucamy na patelnię z cebulą. Wszystko smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jaja gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka nalewamy wody (ok 2 litry), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wyciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek, solimy. Gdy się zagotuje wrzucamy z patelni usmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy wszystko razem chwilę po czym wrzucamy ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlewamy żurek, wszystko gotujemy razem ok 10 minut, następnie doprawiamy zupę solą, maggi i pieprzem. Na koniec dodajemy do zupy posiekane drobno jaja na twardo. Smacznego!