Strona główna Bigos z mieszanej kapusty

Bigos z mieszanej kapusty

kotekbehemotek - Przepis na: Bigos z mieszanej kapusty offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 744
Bigos z mieszanej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigosik mojej cioci-jest naprawdę pyszny i ma wspaniały aromat.


trudność: łatwe
czas:

Bigos z mieszanej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kapusty białej cukrowej
  • 1,5 łopatki wieprzowej
  • 1/4 kaczki
  • 1/2 kg kiełbasy jałowcowej
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 czerwone cebule
  • 10 dkg suszonego podgrzybka
  • 3 łyżki powideł
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 180 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ziarna jałowca
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól

Bigos z mieszanej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kroimy cebulę w piórka.Mięso pieczemy około 1 godziny w 200*C-podlewamy je co chwilkę wodą.Grzyby moczymy 3 godziny,następnie gotujemy i kroimy w paski.Białą kapustę szatkujemy ,parzymy wrzątkiem.Zalewamy ją wodą i gotujemy na pół miękko.Kiszoną kapustę kroimy,płukamy i gotujemy w małej ilości wody około 1 godziny.Potem mieszamy obydwie kapusty oraz grzyby.Mieszamy.Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty razem z sosem z pieczenia.Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze 30 minut często mieszając by się nie przypaliła.Kroimy boczek na małą kostkę i podsmażony dodajemy do kapusty.Kroimy kiełbasę w kostkę i też dodajemy ją do kapusty.Gotujemy jeszcze 2 godziny często mieszając.Na sam koniec dodajemy powidła,koncentrat,musztardę i wino.Po dodaniu tych ostatnich składników gotujemy jeszcze 20 minut.Smacznego!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos z mieszanej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Szynka peklowana z szynkowara Racuchy dyniowe
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Hetmaniec (świąteczny makowiec)
Cytrynowo-orzechowy pstrąg Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej Winogronowy tort-motyl

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane