Strona główna Bigos z mieszanej kapusty

Bigos z mieszanej kapusty

kotekbehemotek - autor przepisu Bigos z mieszanej kapusty offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 744
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Bigos z mieszanej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigosik mojej cioci-jest naprawdę pyszny i ma wspaniały aromat.


trudność: łatwe
czas:

Bigos z mieszanej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kapusty białej cukrowej
  • 1,5 łopatki wieprzowej
  • 1/4 kaczki
  • 1/2 kg kiełbasy jałowcowej
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 czerwone cebule
  • 10 dkg suszonego podgrzybka
  • 3 łyżki powideł
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 180 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ziarna jałowca
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól

Bigos z mieszanej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kroimy cebulę w piórka.Mięso pieczemy około 1 godziny w 200*C-podlewamy je co chwilkę wodą.Grzyby moczymy 3 godziny,następnie gotujemy i kroimy w paski.Białą kapustę szatkujemy ,parzymy wrzątkiem.Zalewamy ją wodą i gotujemy na pół miękko.Kiszoną kapustę kroimy,płukamy i gotujemy w małej ilości wody około 1 godziny.Potem mieszamy obydwie kapusty oraz grzyby.Mieszamy.Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty razem z sosem z pieczenia.Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze 30 minut często mieszając by się nie przypaliła.Kroimy boczek na małą kostkę i podsmażony dodajemy do kapusty.Kroimy kiełbasę w kostkę i też dodajemy ją do kapusty.Gotujemy jeszcze 2 godziny często mieszając.Na sam koniec dodajemy powidła,koncentrat,musztardę i wino.Po dodaniu tych ostatnich składników gotujemy jeszcze 20 minut.Smacznego!!!



Komentarze do Bigos z mieszanej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Koszyczek Wielkanocny Żurek  Wielkanocny z chrzanem Mazurek Wielkanocny - Zająć
Wielkanocny koszyczek drożdżowy Zwierzaki cudaki Ciasteczka -słodkie pisanki
Miodzio babki i babeczki Sernik z masą krówkową Mazurek orzechowo-czekoladowy
Sałatka z selerem i ananasem Wielkanocny pasztet jajeczny Szynka wieprzowa peklowana pieczona
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane