Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Cannelloni z riccotta i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podgotować przez chwilę rurki canneloni w osolonej wodzie tak by odrobinę zmiękły, ale były na tyle twarde by dało się je nadziewa

Cannelloni z riccotta i szpinakiem

Składniki:

Cannelloni z riccotta i szpinakiem

 

  • Nadzienie

  • 16 rurek cannelloni;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 średnie cebule;
  • ¾ kg serka ricotta (lub tłusty kilkakrotnie zmielony twaróg z łyżką śmietany 35%);
  • szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozmrożonego, dobrze odsączonego z wody na sicie wyłożonych lnianą
  • 2 jajka;
  • gałka muszkatołowa

  • Sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 puszki krojonych pomidorów;
  • 1 kieliszek czerwonego wina;
  • 1 najmniejsza puszka koncentratu pomidorowego (3 łyżki);
  • łyżeczka cukru;
  • 150 g sera mozarella;
  • pieprz, sól;
  • listki świeżej bazylii lub oregano

Sposób przygotowania:

Cannelloni z riccotta i szpinakiem
Podgotować przez chwilę rurki canneloni w osolonej wodzie tak by odrobinę zmiękły, ale były na tyle twarde by dało się je nadziewać – około 3 minuty. Zahartować zimną wodą i wyjąć na lnianą ściereczkę. Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek Dodać odsączony z wody, wysuszony i posiekany szpinak i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać ser riccotta, ubite jajka, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszać. Odstawić do ostygnięcia.



Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.



Przygotować sos. Zeszklić na oliwie zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory, koncentrat, cukier, wino, sól, pieprz, mieszać i gotować przez 10 minut.



Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub oliwą, wlać na dno trochę sosu. Nadziać cannelloni nadzieniem i ułożyć w naczyniu. Polać sosem pomidorowym, tak, aby każda rurka była dokładnie oblana. Posypać po wierzchu startą mozarellą.



Piec w piekarniku ok. 35 minut, aż mozarella się zapiecze. Przybrać bazylią lub oregano.