JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Chimichanga - kuchnia meksykańska.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chimichanga (wym."czimiczanga") z kurczakiem i fasolą. Inna wersja powszechnie znanego „Burrito”.

Chimichanga - kuchnia meksykańska.

Składniki:

Chimichanga - kuchnia meksykańska.

 

  • <> Składniki przykładowego farszu (6-8 sztuk):
  • 2 szklanki posiekanego ugotowanego, lub upieczonego mięsa z kurczaka;
  • 1 posiekana cebula;
  • 2 średnie pomidory, posiekane;
  • 1 puszka czerwonej, lub białej fasoli, odcedzona;
  • 1 nieduża papryka, pokrojona na małe kawałki;
  • 2 – 3 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, lub oleju (do smażenia)

 

  • >< Przyprawy:
  • ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku;
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku;
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalne);
  • 1 goździk, zmielony, lub dobrze rozgnieciony;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (opcjonalne);
  • 1/3 łyżeczki pieprzu;
  • 3/4 łyżeczki soli;

 

  • >< Dodatkowe składniki:
  • 6-8 tortilli;
  • tarty ser (tyle, ile „dusza zapragnie”);
  • śmietana;
  • sałata;
  • salsa;
  • guacamole - opcjonalne;
  • jasny, lub ciemny sos do pieczeni, przygotowany - opcjonalne;
  • krojone czarne oliwki - opcjonalne;
  • olej do smażenia;

 

Sposób przygotowania:

Chimichanga - kuchnia meksykańska.
Tortille pszenne z farszem, zwinięte i smażone, lub pieczone. Podawane z takimi dodatkami jak salsa, śmietana i guacamole, czyli pasta z awokado.

Farsz może być dowolny – drób, usmażona mielona wieprzowina, lub wołowina, ryż i fasola, warzywa itd.


Do tego przepisu można użyć gotowych tortilli ze sklepu, albo zrobić własne w domu taniej i zdrowiej.




<> Preparacja farszu:

- Na większej patelni (średni ogień) rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu; Dodać wszystkie składniki farszu oprócz mięsa, oraz wszystkie przyprawy; - Smażyć 3 - 5 minut, delikatnie mieszając, aby fasola nie rozpadała się;

- Dodać mięso z kurczaka, mieszając smażyć kolejne 3 - 5 minut; Zdjąć z ognia i lekko przestudzić farsz przed nakładaniem na tortille.



<> Dalsza preparacja dania:


* Jeśli zdecydujecie się na domowe tortille, to nie mogą one być zbyt grube. Przy ich preparacji ciasto należy rozwałkować bardzo cienko. Zdjęte z patelni gotowe placki umieścić pomiędzy połówkami lekko wilgotnej, złożonej na pół ściereczki. Jeśli tortille wyjdą trochę za suche można je spryskać odrobiną wody, lub nawilżyć pędzelkiem, przykryć i odczekać kilka minut aż zwiotczeją. Będą wtedy bardziej podatne na składanie, zawijanie itp.

* Gotowe tortille ze sklepu najpierw trzeba lekko podgrzać w celu zapobiegnięcia przerywania i pękania placków podczas zwijania. Można zrobić to w mikrofalówce (mała moc 30-40 sekund), lub na ciepłej patelni.




- Na tortille nałożyć
po mniej więcej 1/3 – ½ szklanki farszu; Złożyć/zwinąć jak gołąbki, krokiety itp.; Teraz można ominąć smażenie i wstawić zwinięte, polane sosem (opcjonalne), posypane serem chimichangi bezpośrednio do nagrzanego 180*C piekarnika. Piec 10 – 15 minut;

Lub:

- W głębszej patelni rozgrzać olej o głębokości około 2 - 3 cm; Ostrożnie wkładać tortille na tłuszcz, „szwem” do dołu. Dla bezpieczeństwa najlepiej smażyć małymi partiami po 2 sztuki; Gdy zarumieni się jedna strona – odwrócić;

- Usmażone z obu stron chimichangi układać papierowych ręcznikach, lub kawałku czystego papieru, aby odsączyć nadmiar tłuszczu;

- Nagrzać piekarnik 180* C;

- Umieścić tortille w żaroodpornym naczyniu, polać sosem (opcjonalne) i posypać serem; Wstawić do piekarnika na 10-15 minut;

- Ułożyć na ciepłym talerzu, nałożyć dowolną ilość śmietany i salsy; Podawać z sałatą, oliwkami i guacamole, albo np. z ryżem po hiszpańsku. Smacznego :) J.S.