Dlaczego warto jeść jagody? - infografika

Znane są jako czernica czy czarna borówka, a mowa o… jagodach. Czarna jagoda ma nieprawdopodobnie wiele zastosowań w świecie kuchni, medycynie czy kosmetologii. W lipcowej infografice przedstawiamy prawie wszystkie właściwości pysznej jagody.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dlaczego warto jeść jagody? - infografika
fot. Fotolia
Jagody dla zdrowia i urody

Bogactwo witamin i niezbędnych minerałów, z tym powinniśmy kojarzyć jagody. Stosowane są w podstawowej diecie oraz jako owoc przydatny w diecie wyszczuplającej. Warto wiedzieć, że czarna borówka to także świetny środek odtruwający.

Jagody do wina

Jeżeli planujemy zrobić domowe wino, pamiętajmy o zakupie jagód. Sok jagodowy jest idealny do koloryzacji przyrządzanego przez nas alkoholu. Nadaje mu głębszą barwę oraz poprawia smak trunku.

Czym jeszcze uwodzą jagody?

Przede wszystkim swoim oryginalnym smakiem i aromatem. Za to kochamy je wszyscy. Możemy, jeść jagody garściami, dodawać do farszu, przygotowywać desery, mrozić czy suszyć. Klikając w poniższą infografikę otrzymacie wszystkie niezbędne informacje dotyczące przepysznej czarnej borówki. Zapraszamy!

jagody infografika


Autor: Magdalena Pogorzelska