Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Do przygotowania naleśników, z których robi się krokiety potrzebne są mąka, jajka, woda gazowana i sól. Chrupkość zapewni im panierka z bułki tartej.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić naleśniki na krokiety?
fot. Fotolia
Krokiety są potrawą, którą przygotowuje się z naleśnikowego ciasta. Najlepiej smakują nadziewane farszem mięsnym lub z kapustą i grzybami.

Jakie składniki są potrzebne na krokiety

Oprócz ciasta naleśnikowego, do przygotowania smacznych i chrupiących krokietów potrzebna jest panierka. Jej podstawę stanowi bułka tarta.
  • Do przygotowania naleśnikowego ciasta na krokiety niezbędne są: mąka, jaja, mleko, sól, olej lub roztopione masło oraz gazowana woda mineralna.
  • Panierkę do krokietów przygotowuje się z: bułki tartej, jajek, soli oraz klarownego masła (do smażenia).

Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety

Składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajka, mleko oraz sól, należy zmiksować, a następnie odstawić na ok. 30 minut. Do ciasta dodaje się olej oraz wodę mineralną, aby naleśniki były pulchniejsze. Naleśniki powinno się smażyć na cienkiej patelni naleśnikowej o dużej powierzchni. Każdy naleśnik smaży się około 1 minuty, aż do ścięcia się masy. Następnie przewraca się go na drugą stronę i smaży do zarumienienia.

Farsz do krokietów

Przysmakiem do czerwonego barszczu są krokiety nadziewane farszem z kapusty i grzybów.
  • Do przyrządzenia farszu potrzebna jest: kapusta kiszona, pieczarki, cebula, sól oraz pieprz.
  • Pieczarki należy dokładnie oczyścić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Podobnie cebulę. Kapustę powinno się poszatkować, aby jej kawałki się nie ciągnęły.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaża się cebulkę, potem dorzucając do niej pieczarki. Całość chwilę się smaży, a następnie dodaje kiszoną kapustę. Farsz należy dusić pod przykryciem.

Jak przygotować chrupiącą panierkę na krokiety

Pierwszą czynnością jest staranne roztrzepanie jajka w misce lub głębokim talerzu za pomocą widelca. Do drugiego naczynia wsypuje się tartą bułkę. Krokiety przygotowane z naleśnikowego ciasta i wypełnione farszem obtacza się najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Przygotowane krokiety najlepiej smażyć na rozgrzanym klarownym maśle.