Co wiemy o winogronach?
Kochane przez nas winogrona, czyli latorośl właściwa to gatunek rośliny z rodziny winoroślowatych. Występują w stanie dzikim na terenie basenu Morza Śródziemnego oraz na Kaukazie. Pnącza te należą do jednych z najstarszych owoców uprawianych przez ludzi, o czym świadczą odkrywane przez archeologów ściany grobowców sprzed niemal 4 tysięcy lat!
Obecnie winogrona hodowane są na dużą skalę głównie dla pozyskania owoców do bezpośredniej konsumpcji oraz do produkcji win a także winiaków - koniaku. Największymi eksporterami białych winogron są Chile, Włochy, Stany Zjednoczone oraz Republika Południowej Afryki.
Przepis na szybkie smoothie z białych winogron
Do stworzenia smacznego i zdrowego napoju na bazie owoców, potrzebować będziemy białego winogrona (kiść), kilku kostek lodu, miodu i dowolnych owoców, np. jabłek, banana, kiwi.
Fot. Fotolia
Winogrona i jabłka myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę, banana i kiwi blendujemy natomiast razem z kostkami lodu. Po chwili do musu dolewamy zrobiony wcześniej sok oraz łyżkę miodu. Całość starannie mieszamy i przelewamy do szklanki. Smacznego!
Właściwości winogron
Winogrona to owoce, które były wykorzystywane do celów leczniczych już 5 tysięcy lat temu. Stosowano je między innymi przy dolegliwościach układu pokarmowego, ale również przy leczeniu ran. Obecnie winogrona to baza dla medycyny niekonwencjonalnej, której jedną z dziedzin jest ampeloterapia czyli leczenie winogronami, sokiem z winogron lub nawet winem!
Winogrona są tak cenne, ponieważ w ich składzie wyróżnić można mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają one witaminy A, C, z grupy B, PP oraz cynk, magnez, potas, fosfor, żelazo czy rzadko spotykany w owocach jod!
Zastosowanie winogron w kuchni
Niepozorne grona winogron to wszechstronnie wykorzystywane w gastronomii produkty. Pysznie smakują zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych! Owoce te ze względu na dużą zawartość pektyn doskonale nadają się na kisiel, galaretkę czy zimowe przetwory.
Słodkie winogrona dodadzą również smaku potrawom z indyka, kurczaka, wieprzowiny czy sera. Nie może zabraknąć ich również w sałatkach owocowych, ciastach czy deserach!
Fot. Fotolia
Warto pamiętać, że z winogron powstają też smaczne rodzynki i wino, a z ich pestek tłoczony jest wartościowy olej!
Zastosowanie w kuchni znalazły też liście tych winorośli! Niejednokrotnie wykorzystywane są one do sporządzania gołąbków, a także do marynowania!
Jak wybierać winogrona?
Aby kupić świeże i smaczne winogrona, należy zwracać uwagę na to by były one jędrne, nieuszkodzone, pozbawione brązowych czy białych plam (świadczyć to może o obecności pleśni!). Zwracajcie też uwagę by grona były jednakowej wielkości, bez otarć i obić!
Zawsze przed spożyciem, winogrona dokładnie myjemy, a następnie jemy z pestkami i skórką - korzystnie wpłynie to na perystaltykę naszych jelit!
Przepisy z winogronami
Słodkie, soczyste, a zarazem zdrowe składniki to najlepszy sposób na stworzenie ciekawych i oryginalnych w smaku potraw. Co powiecie na nasze przepisy z owocami w roli głównej?
Wśród nich smaczny pomysł na letnią sałatkę z winogronem i brzoskwiniami z dodatkiem miodu lipowego, likieru cytrynowego i aromatycznych listków mięty!
Koniecznie spróbujcie też ekspresowej w przygotowaniu surówki z winogronem! Genialnie zasmakuje ona do głównego posiłku dnia!
Fot. Fotolia
Owoce winogron to jedne z najbardziej lubianych letnich przysmaków. Jeśli nie wiecie jak je spożytkować, koniecznie zainspirujcie się naszymi sprawdzonymi przepisami. Do dzieła!
Kochane przez nas winogrona, czyli latorośl właściwa to gatunek rośliny z rodziny winoroślowatych. Występują w stanie dzikim na terenie basenu Morza Śródziemnego oraz na Kaukazie. Pnącza te należą do jednych z najstarszych owoców uprawianych przez ludzi, o czym świadczą odkrywane przez archeologów ściany grobowców sprzed niemal 4 tysięcy lat!
Obecnie winogrona hodowane są na dużą skalę głównie dla pozyskania owoców do bezpośredniej konsumpcji oraz do produkcji win a także winiaków - koniaku. Największymi eksporterami białych winogron są Chile, Włochy, Stany Zjednoczone oraz Republika Południowej Afryki.
Przepis na szybkie smoothie z białych winogron
Do stworzenia smacznego i zdrowego napoju na bazie owoców, potrzebować będziemy białego winogrona (kiść), kilku kostek lodu, miodu i dowolnych owoców, np. jabłek, banana, kiwi.
Fot. Fotolia
Winogrona i jabłka myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę, banana i kiwi blendujemy natomiast razem z kostkami lodu. Po chwili do musu dolewamy zrobiony wcześniej sok oraz łyżkę miodu. Całość starannie mieszamy i przelewamy do szklanki. Smacznego!
Właściwości winogron
Winogrona to owoce, które były wykorzystywane do celów leczniczych już 5 tysięcy lat temu. Stosowano je między innymi przy dolegliwościach układu pokarmowego, ale również przy leczeniu ran. Obecnie winogrona to baza dla medycyny niekonwencjonalnej, której jedną z dziedzin jest ampeloterapia czyli leczenie winogronami, sokiem z winogron lub nawet winem!
Winogrona są tak cenne, ponieważ w ich składzie wyróżnić można mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają one witaminy A, C, z grupy B, PP oraz cynk, magnez, potas, fosfor, żelazo czy rzadko spotykany w owocach jod!
Zastosowanie winogron w kuchni
Niepozorne grona winogron to wszechstronnie wykorzystywane w gastronomii produkty. Pysznie smakują zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych! Owoce te ze względu na dużą zawartość pektyn doskonale nadają się na kisiel, galaretkę czy zimowe przetwory.
Słodkie winogrona dodadzą również smaku potrawom z indyka, kurczaka, wieprzowiny czy sera. Nie może zabraknąć ich również w sałatkach owocowych, ciastach czy deserach!
Fot. Fotolia
Warto pamiętać, że z winogron powstają też smaczne rodzynki i wino, a z ich pestek tłoczony jest wartościowy olej!
Zastosowanie w kuchni znalazły też liście tych winorośli! Niejednokrotnie wykorzystywane są one do sporządzania gołąbków, a także do marynowania!
Jak wybierać winogrona?
Aby kupić świeże i smaczne winogrona, należy zwracać uwagę na to by były one jędrne, nieuszkodzone, pozbawione brązowych czy białych plam (świadczyć to może o obecności pleśni!). Zwracajcie też uwagę by grona były jednakowej wielkości, bez otarć i obić!
Zawsze przed spożyciem, winogrona dokładnie myjemy, a następnie jemy z pestkami i skórką - korzystnie wpłynie to na perystaltykę naszych jelit!
Przepisy z winogronami
Słodkie, soczyste, a zarazem zdrowe składniki to najlepszy sposób na stworzenie ciekawych i oryginalnych w smaku potraw. Co powiecie na nasze przepisy z owocami w roli głównej?
Wśród nich smaczny pomysł na letnią sałatkę z winogronem i brzoskwiniami z dodatkiem miodu lipowego, likieru cytrynowego i aromatycznych listków mięty!
Koniecznie spróbujcie też ekspresowej w przygotowaniu surówki z winogronem! Genialnie zasmakuje ona do głównego posiłku dnia!
Fot. Fotolia
Owoce winogron to jedne z najbardziej lubianych letnich przysmaków. Jeśli nie wiecie jak je spożytkować, koniecznie zainspirujcie się naszymi sprawdzonymi przepisami. Do dzieła!
SylaUla
marcinka