bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Dorsz pod pierzynka w winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Alternatywa na nudna rybe - zapiakanka w winnym sosie.

Dorsz pod pierzynka w winnym sosie

Składniki:

Dorsz pod pierzynka w winnym sosie

 

  • 600 g filetów z dorsza
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • sol, pieprz
  • pieprz cyrtrynowy
  • olej do smażenia
  • 250 g szpinaku w lisciach (u mnie mrożony)
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • chlust wina białego
  • `sól, pieprz
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sol, pieprz, słodka i ostra papryka
  • troche soku z cytryny
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • oliwa
  • ser starty

Sposób przygotowania:

Dorsz pod pierzynka w winnym sosie
Ryby odsaczamy,przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym, oraz cytrynowym i sokiem z cytryny. Odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw. Z maki, wody, jajka, ciut soli mieszamy ciasto, Odstawiamy na jakies 30 minut zeby ładnie "odpoczeło".W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju. Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na papierowym reczniku.

Szpinak podmażny na maśle z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i chlustu białego pólwytrawnego wina.

Robimy sos. Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei przypaliło bo wtewdy sos bedzie gorzki. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo).Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego gustu jesli jest taka potrzeba.

Na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem kładziemy szpinak, na to dorsza usmażonego w ciescie. Na to warstwa sosu pomidorowo-winnego i warstwa sera edamskiego startego. Wstawiamy do piekarnika na 180 do czasu az ser sie stopi. Gotowe.