aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Ekspresowy piernik z napitymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W moim rodzinnym domu nazywany piernikiem z jednym jajkiem :-) Pyszny, mięciutki i aromatyczny...

Ekspresowy piernik z napitymi śliwkami

Składniki:

Ekspresowy piernik z napitymi śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowy piernik z napitymi śliwkami
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej zrobić to dnia poprzedzającego wypiek i pozostawić śliwki w rumie na całą noc. Z ziarek kardamonu i anyżu wyłuskujemy nasionka i razem z pieprzem czarnym oraz goździkami ucieramy je w moździerzu na proszek. Masło, cukier i mleko umieszamy w garnku, zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej mieszaniny dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, powidła śliwkowe, jajko oraz przyprawy i całość miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy do siliconowej (jeśli nie jest siliconowa, to wykładamy ją apierem do pieczenia) blaszki o wymiarach 20x20 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 50 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć z wierzchu folia, aby się zbytnio nie spiekła góra. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.