Europa na widelcu 2013

Zobacz program czterodniowej imprezy, która zaczęła się dziś - 6 czerwca we Wrocławiu pod nazwą Europa na widelcu.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Europa na widelcu 2013
Europa na widelcu to Wielka Biesiada Europejska odbywająca się w malowniczym Wrocławiu. Impreza rozpoczyna się jarmarkiem i potrwa od 6 do 9 czerwca. W tym roku na stołach wrocławskiego Rynku królować będą szparagi. Punktem centralnym imprezy będzie sobotnia biesiada, która rozpocznie się o 13:00 na wrocławskim Rynku.

 

Podczas imprezy będzie można podziwiać pokazy kulinarne wrocławskich szefów kuchni oraz znanego wszystkim Roberta Makłowicza. W czasie imprezy będzie można spróbować dań z kuchni świata. Kucharze przygotują małe porcje dań reprezentujących kuchnie wszystkich 16 krajów, które brały udział w finałach Euro 2012.

 

Organizatorzy zapewniają, że będzie co zjeść i pić. Będzie można spróbować tych znanych i mniej znanych potraw z kuchni świata jak: pork stew, czyli gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą, saganaki, czyli feta na ostro, zupę czosnkową i jednogarnkowe dania z soczewicy. Na deser polecamy turos-kapros lepeny, czyli szarlotka koprowa oraz deser ryżowy z owocami leśnymi. Uczestnicy imprezy będą mogli poznać smaki Wrocławia oraz zapoznać się ze smakiem i walorami szparagów.

 

 
 

Oto program imprezy:

  

6–9 czerwca - Jarmark produktów europejskich

10.00–21.00 Sprzedaż na jarmarku

 

 

7 czerwca - Szparagowe szaleństwo

16.00 Inauguracja wydarzeń na scenie

16.10 ABC dobrych szparagów. Jak wybierać, gotować i podawać szparagi?

16.30 Obieranie szparagów pod okiem mistrzów – zabawa z nagrodami

17.10 Pojedynek na sosy do szparagów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski

17.40 Degustacja  muzyczna – częstowanie publiczności szparagami w zwycięskim sosie

18.30 Występ słowackiego zespołu folkowego HRDZA

 

 

8 czerwca - Biesiada europejska 

13.00 Parada kucharzy i prezentacja szefów kuchni na scenie

13.30 Uroczyste otwarcie biesiady przez Prezydenta Miasta – prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji

13.45  Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont

14.30 Prezentacja kuchni wrocławskiej – Robert Makłowicz i Zbigniew Koźlik (szef kuchni HP Park Plaza)

15.15. Prezentacja składu jury V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych

15.30  Koncert Ani Brody z zespołem

16.10 Spacer po jarmarku – Robert Makłowicz i Piotr Bikont

16.30 Niespodzianka dla publiczności

17.00 Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przepis na danie ze szparagów organizowanego przez cooklet.com

18.00 Ogłoszenie wyników V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych

18.15 Urodzinowy tort „Europy na widelcu” dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!

19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band z Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good