luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kolorowe naleśniki Tao-Tao z mięsem

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne kolorowe naleśniki z mięsem i pikantno-słodkim sosem imbirowym z rodzynkami!

Kolorowe naleśniki Tao-Tao z mięsem

Składniki:

Kolorowe naleśniki Tao-Tao z mięsem

 

 

  • nadzienie;
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • szczypta oregano
  • pół łyżeczki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki sosu imbirowego Tao-Tao
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
  • 100 gr szpinaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • na sos;
  • 100 gr rodzynek
  • 1 szkl rosołu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu imbirowego Tao-Tao
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe naleśniki Tao-Tao z mięsem
Przygotować ciasto naleśnikowe;

rozbić jajko z mlekiem i wodą, dodać sól i cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany, rozlać ciasto na dwie części , jedną zostawić normalną a do drugiej dodać zmiksowany szpinak.Usmażyć naleśniki zielone i białe.



Przygotować nadzienie;

  Na oleju przyrumienić cebulę , dodać mięso mielone i przyprawy ; oregano, czosnek, imbir,sos imbirowy, sos sojowy, pieprz i smażyć ok 15 min. Lekko przestudzić i podzielić mięso na dwie części.. jedną zmiksować ze i szpinakiem, a drugą z koncentratem pomidorowym. Smarować naleśniki białe zielonym nadzieniem a zielone czerwonym.Podawać na ciepło pokrojone ukośnie.



Przygotować sos;

Rosół zagotować, dodać sos imbirowy rodzynki i cukier, pogotować ok 5 min, sos zagęścić mąką kukurydzianą. podawać w osobnej miseczce.