eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Następny przepis z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są to kotlety z kaszą jaglaną i kiełbasą chorizo.

Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli
Kaszę jaglaną sparzyć na sicie wrzątkiem. W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody. Sparzoną kaszę włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po ugotowaniu kaszę wyłożyć na miskę i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę chorizo obrać z osłonki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać chorizo,cebulę,czosnek,smażyć aż cebula się zeszkli i ostudzić. Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Do kaszy dodać ziemniaki,kiełbasę z cebulą i czosnkiem,natkę pietruszki,jajka,mąkę ziemniaczaną i pszenną,przyprawę do grilla,sól i pieprz. Masę ziemniaczano-jaglaną dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli
Sparzoną kaszę włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli
Do kaszy dodać ziemniaki,kiełbasę z cebulą i czosnkiem,natkę pietruszki,jajka,mąkę ziemniaczaną i pszenną,przyprawę do grilla,sól i pieprz.
Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli
Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.