Strona główna Kurczak z jabłkami i cynamonem

Kurczak z jabłkami i cynamonem

Kurczak « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Kurczak z jabłkami i cynamonem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kurczak z jabłkami i cynamonem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Ziemniaki, jabłka, seler i cebulę obrać i pokroić...


trudność: łatwe
czas:

Kurczak z jabłkami i cynamonem - SKŁADNIKI:

  • 4 porcje kurczaka
  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 słodko-kwaśne jabłka
  • średniej wielkości seler
  • duża cebula
  • 2-3 małe liście laurowe
  • 5 gałązek pietruszki
  • 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kurczak z jabłkami i cynamonem - PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Ziemniaki, jabłka, seler i cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, wymieszać z posiekanymi 3 gałązkami pietruszki, umieścić w brytfannie, wysmarowanej oliwą. Dodać liście laurowe, całość posypać goździkami i cynamonem. Mięso delikatnie natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance na wierzchu, a następnie polać sokiem z jednej pomarańczy, skropić resztą oliwy, posypać tartą bułką. Piec, aż kurczak będzie miękki, a tarta bułka ładnie się zrumieni (ok. 1 godziny). Przed podaniem usunąć liście laurowe, udekorować potrawę plastrami pomarańczy (ze skórką) i zieloną pietruszką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurczak z jabłkami i cynamonem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pieczone udka z kurczaka Gryczane knedle Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Roladki z kurczaka z bazylią
Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Potrawka w tajskim sosie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane