Lody czekoladowe czy lody truskawkowe?

  • 3

Lodami delektuje się cały świat. To, za co kochamy lody, to przede wszystkim orzeźwiający, z niczym nieporównywalny smak!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Lody czekoladowe czy lody truskawkowe?
Wybierając lody kierujemy się oczywiście głównie upodobaniami smakowymi, choć warto przy okazji wspomnieć, że lody zawierają również właściwości odżywcze, wynikające z faktu, że ich podstawą są produkty nabiałowe, które zawierają łatwo przyswajalne białka, wapń i witaminy. Pełnię wyśmienitych smaków dostarczają smakoszom Lody Max-ice Twisty śmietankowo-czekoladowe lub śmietankowo-truskawkowe. Głęboka nuta szlachetnej, aksamitnej czekolady oraz słodko-kwaskowaty smak soczystej truskawki to wyjątkowa pokusa i raj dla podniebienia. Oba smaki świetnie się uzupełniają i warto wykorzystać je do przyrządzenia przepysznych deserów lodowych, dodając do pucharków ulubione owoce, słodkie sosy czy bitą śmietanę. Lody Max-ice Twisty mają duże, litrowe opakowania, idealne do deserowych eksperymentów na wieczory z przyjaciółkami, rodzinne uroczystości i spotkania, przyjęcia dla dzieci i wszelkie inne okazje. Wielu z nas uwielbia smakować je prosto z pudełka, wychodząc z założenia, że są tak pyszne, iż świetnie obywają się bez żadnych dodatków.
Kolorowe i wesołe opakowania Lodów Max-ice Twisty cieszą oko a ich zawartość stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Wszystkich wielbicieli lodów, tego najpopularniejszego deseru na świecie, zapewne nie zdziwi fakt, że lody pobudziły wyobraźnię kulinarną smakoszy już kilka tysięcy lat temu. Pomysł połączenia śniegu lub pokruszonego lodu z różnymi dodatkami pojawił się najprawdopodobniej w Chinach. Źródła wymieniają także „śnieg z Olimpu”, a opisy uczt starożytnych Rzymian zawierają wiele egzotycznych deserów, między którymi ważne miejsce zajmują lodowe przysmaki, do których dodawano cynamon, wodę różaną i fiołki, a ponadto miód, migdały, daktyle i figi. Cenili je również dawni Persowie i Arabowie, a w XIV wieku z wyrobu doskonałych deserów lodowych zasłynęła Wenecja.
Oczywiście różniły się znacznie od delicji, którymi raczymy się dzisiaj. Przez całe wieki ulepszano recepturę, by osiągnąć idealny smak, zapach, barwę i konsystencję. Współcześnie lody przyrządza się z mleka, śmietany albo jogurtu lub soków owocowych, a rodzaje tego deseru są właściwie niepoliczalne.