jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makowiec kolorowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Makownik nie ma sobie równych! Idealnie komponuje się ze smakiem białej czekolady. Dodatkowo owoce nadają mu nie tylko pięknego, radosnego wyglądu ale i pysznego smaku.

Makowiec kolorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec kolorowy

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki maki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • ½ kostki margaryny
  • Masa makowa:
  • 0,5 kg suchego maku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 10 jajek,
  • 30 dag masła,
  • 35 dag cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec kolorowy
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto kruche. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki. MASA MAKOWA: Mak sparzamy (najlepiej w mleku). Gotowy studzimy i mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek.Do miski przekładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mak. Na koniec dodajemy miód, olejek migdałowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą makową. Dodajemy bakalie. Całość wykładamy na ciasto kruche. Makowiec pieczemy 1 godzinę w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy. WYKOŃCZENIE: Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość rozpuszczamy. Na koniec dodajemy alkohol. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony makownik. Na wierzch wykładamy dość gęsto owoce kandyzowane. Wtłaczamy je w masę. Ciasto odstawiamy do chłodu by masa czekoladowa stężała.
Makowiec kolorowy
Ciasto kruche wykładamy na dno przygotowanej blaszki
Makowiec kolorowy
Przygotowana masę makową wykładamy na ciasto kruche.
Makowiec kolorowy
Czekoladę białą z dodatkami rozpuszczamy w rondelku
Makowiec kolorowy
Na wyłożona masę białą wykładamy kandyzowane owoce.