Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza z kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowa pizza na pszenno-żytnim cieście z zarodkami pszennymi, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy śląskiej, pieczarek, cebuli i żółtego sera.

Pizza z kiełbasą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z kiełbasą i pieczarkami

 

  • Ciasto:
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • Sos:
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki oregano
  • Dodatkowo:
  • 35 dkg kiełbasy śląskiej
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 30 dkg żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy

Sposób przygotowania:

Pizza z kiełbasą i pieczarkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Do miski przesypać oba rodzaje mąki, zarodki pszenne i sól,dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos: Do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, oregano i trochę soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim pokrojoną kiełbasę. Nadmiar tłuszczu wytopionego z kiełbasy można odlać i wykorzystać inaczej. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do kiełbasy. Smażyć dalej, aż cały płyn z grzybów odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak ciasto wyrośnie, wyłożyć je na dużą natłuszczoną olejem blaszkę (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika). Ciasto posmarować sosem. Rozłożyć na nim kiełbasę z pieczarkami i pokrojoną cebulę. Wszystko oprószyć przyprawą do pizzy. Na wierzchu rozłożyć starty ser. Pizzę odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Pizza z kiełbasą i pieczarkami
Gładkie ciasto przygotowane z dwóch rodzajów mąki zarodków pszennych oleju i rozczynu drożdżowego.
Pizza z kiełbasą i pieczarkami
Sos przygotowany z koncentratu pomidorowego z olejem czosnkiem i przyprawami.
Pizza z kiełbasą i pieczarkami
Wyrośnięte ciasto rozłożone na blaszce z wyposażenia piekarnika.
Pizza z kiełbasą i pieczarkami
Wszystkie dodatki rozłożone na posmarowanym sosem cieście.