domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, delikatna polędwica z dorsza podana na szpinaku w sosie z sera pleśniowego. Ryba w marynacie, zapiekana z orzeszkami.

Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie

Składniki:

Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie

 

  • 5 kawałków po 120 gram polędwicy z dorsza atlantyckiego

Marynata

  • 100 ml oleju;
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • łyżeczka tymianku;

Sos

  • 400 g rozmrożonych liści szpinaku;
  • 4 łyżki oleju;
  • 1 cebula posiekana w kostkę;
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku;
  • 100 gram sera pleśniowego;
  • 100 ml białego wina;
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka;
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów;
  • 1 mała garść orzechów ziemnych solonych;
  • gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie
Przygotować marynatę:

Pieprz cytrynowy, tymianek i czosnek dokładnie rozetrzeć w moździerzu, dodać olej i wymieszać.

Umyć i osuszyć dorsza, natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rybę upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi orzeszkami.  

Sos:

Na głębokiej patelni zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać ser, wino, mleko i śmietanę, wszystko gotować do rozpuszczenia się sera, dodać pomidory, szpinak i doprawić do smaku. Jeszcze chwilę gotować.

Upieczone polędwice z dorsza podawać na tak przygotowanym sosie ze szpinakiem.