Ryż z groszkiem nie tylko smakuje, ale też ciekawie prezentuje się na talerzu. W 100 gramach zielonego groszku znajduje się 75 kalorii. Groszek zielony doskonale komponuje się z parmezanem, boczkiem, koperkiem i kurczakiem. Przyrządzając risotto z kurczakiem i groszkiem, zielone kulki warto uprzednio zmielić w malakserze. Dzięki temu danie będzie odpowiednio wilgotne i kremowe.
Groszek zielony

Groszek zielony

Zielony groszek to jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo oraz razem z łupinkami. Konserwowy groszek to niezastąpiony składnik sałatek warzywnych, past do smarowania pieczywa i farszy. Mrożony zielony groszek najlepiej smakuje w postaci zupy krem z chrupiącymi grzankami lub zielonego puree, które jest znakomitym zastępnikiem ziemniaków. Ze świeżego zielonego groszku można robić przetwory na zimę (zalewając go wodą z solą i pasteryzując) oraz można go też mrozić.

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to pomysł na szybki obiad w wegetariańskim wydaniu. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Przygotowanie risotto z warzywami mrożonymi zajmuje niecałe 20 minut. Świeże warzywa wymagają umycia, obrania i pokrojenia, ale są bardziej chrupkie po usmażeniu. Dania z ryżem i warzywami tworzą ciekawe połączenie z mięsem drobiowym. Delikatny kurczak z warzywami sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Przyrządzając risotto z kurczakiem i warzywami, należy pamiętać, aby nie płukać ryżu przed gotowaniem. Podczas płukania ryż straci skrobię, która nadaje potrawie kleistą, kremową konsystencję.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Polecane przepisy do kategorii Risotto z groszkiem