Ryż z groszkiem nie tylko smakuje, ale też ciekawie prezentuje się na talerzu. W 100 gramach zielonego groszku znajduje się 75 kalorii. Groszek zielony doskonale komponuje się z parmezanem, boczkiem, koperkiem i kurczakiem. Przyrządzając risotto z kurczakiem i groszkiem, zielone kulki warto uprzednio zmielić w malakserze. Dzięki temu danie będzie odpowiednio wilgotne i kremowe.
Groszek zielony

Groszek zielony

Zielony groszek to jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo oraz razem z łupinkami. Konserwowy groszek to niezastąpiony składnik sałatek warzywnych, past do smarowania pieczywa i farszy. Mrożony zielony groszek najlepiej smakuje w postaci zupy krem z chrupiącymi grzankami lub zielonego puree, które jest znakomitym zastępnikiem ziemniaków. Ze świeżego zielonego groszku można robić przetwory na zimę (zalewając go wodą z solą i pasteryzując) oraz można go też mrozić.

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to pomysł na szybki obiad w wegetariańskim wydaniu. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Przygotowanie risotto z warzywami mrożonymi zajmuje niecałe 20 minut. Świeże warzywa wymagają umycia, obrania i pokrojenia, ale są bardziej chrupkie po usmażeniu. Dania z ryżem i warzywami tworzą ciekawe połączenie z mięsem drobiowym. Delikatny kurczak z warzywami sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Przyrządzając risotto z kurczakiem i warzywami, należy pamiętać, aby nie płukać ryżu przed gotowaniem. Podczas płukania ryż straci skrobię, która nadaje potrawie kleistą, kremową konsystencję.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Polecane przepisy do kategorii Risotto z groszkiem