Parę słów o zupie
Podstawą każdej zupy jest wywar, przy czym warto pamiętać, że nie musi to być wywar z mięsa. Można przygotować go również z warzyw. Niektórzy pewnie nie wiedzą, że stosuje się także wywar rybny, gotuje się go znacznie krócej niż dwa pozostałe.
Jeśli zależy nam na czasie, aby szybko ugotować wywar, powinniśmy rozdrobnić warzywa. Wywar mięsny z kolei powinien gotować się nawet parę godzin, im wolniej, tym lepiej. Tak na przykład gotuje się rosół.
Wywar należy gotować powoli, tak, by się nie zagotował - dzięki temu będzie klarowny. Większość narzeka na szumowiny, które pojawiają się na powierzchni. Zazwyczaj radzi się, by zebrać je łyżką.
Nie jest to jednak dobra metoda, ponieważ w ten sposób pozbywamy się także wartościowych substancji. Co zrobić? Cierpliwie gotuj rosół gdy będzie gotowy wyłącz gaz. Szumowiny opadną na dno garnka i będzie można przecedzić rosół.
Zdjęcie: Fotolia
Problem pojawia się także wtedy, gdy ugotowany przez nas rosół lub inna zupa, są zbyt tłuste. Co wtedy zrobić? Można użyć papierowego ręcznika kuchennego (wystarczy przeciągnąć nim po powierzchni zupy). Inny sposób jest taki: kiedy zupa ostygnie, tłuszcz zgęstnieje (będzie wyglądał trochę jak smalec) można go po prostu zdjąć łyżką i gotowe.
Doprawianie zup
W Polsce zupy są bardzo popularnym daniem. Niektórzy jedzą je codziennie. Zaletą zup jest to, że można przygotować je wcześniej - podobno dzień po ugotowaniu są najsmaczniejsze.
Zdjęcie: Fotolia
1. Mąka
Właściwie każdą zupę należy zagęścić - poprawi to jej smak. Metod doprawiania zup jest kilka. Najpopularniejsze jest zagęszczanie zupy mąką. Należy wymieszać mąkę z zimną wodą (tak, by nie było grudek).
Następnie wlać do gotującej się zupy, stale mieszając. Dzięki temu mąka idealnie rozpuści się zupie i ją zagęści. Mąkę wymieszać można także ze śmietaną. Tak doprawiona zupa jest gęsta.
Zdjęcie: Fotolia
2. Zasmażka
To bardziej skomplikowany sposób w porównaniu z pierwszym. Należy roztopić na patelni tłuszcz (masło), a następnie dodać mąkę i wymieszać.
Można dolać do tego trochę zimnej wody. Na koniec trzeba dodać do przygotowanej na patelni zasmażki odrobinę gorącej zupy, zamieszać i wlać do garnka.
3. Śmietana i jogurt
Zupę można także doprawić śmietaną. Niektórzy zagęszczają ją tylko w taki sposób. Wystarczy śmietanę wlać do kubeczka, następnie dodać do niej odrobinę gotującej się zupy oraz szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszać, w ten sposób śmietana nam się nie zwarzy. Najlepiej dodać mało śmietany, ale takiej, która będzie miała dużą zawartość tłuszczu.
Do zagęszczania zup nadaje się także kefir, jogurt oraz słodka śmietanka (nie nada ona zupie kwaskowatego posmaku). To, co wybierzemy do doprawienia zupy zależy także od naszych gustów.
Zdjęcie: Fotolia
4. Żółtka
Jednym ze sposób jest doprawienie zupy żółtkami. Jak to zrobić? Należy wymieszać je ze śmietanką lub niewielką ilością zimnej wody. Następnie dodaj do tego odrobinę gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Ważne jest to, że zupy doprawionej żółtkami się nie zagotowuje.
5. Masło
Jeśli nie zależy Ci, by zupa była gęsta, a chcesz jedynie poprawić jej smak, dodaj masła. Przed jego dodaniem trzeba odtłuścić zupę, by w efekcie nie zrobiła się gęsta i tłusta.
Możesz wybrać sobie sposób, który najbardziej Ci odpowiada i cieszyć się smaczną zupą - taką, jak lubisz. Jeśli jednak brakuje Ci inspiracji i szukasz pomysłów na pyszne zupy, skorzystaj z naszych przepisów!
Lubisz pieczarki? Jeśli tak, to koniecznie musisz zrobić zupę pieczarkową, która z dodatkiem ziemniaków smakuje naprawdę wyśmienicie. Zupa została doprawiona zasmażką z masła i mąki pszennej - dzięki niej potrawa nabrała nowego smaku. Autorką dania jest eli_555.
A może rosyjska zupa solianka? Dla tych, którzy uwielbiają zupy to okazja, by spróbować czegoś nowego. To bardzo sycąca potrawa, w której znajduje się dużo warzyw i mięsa. Katarzyna J., która przygotowała tę zupę, uważa, że warto ją zrobić, bo jest naprawdę smaczna.
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych wygląda apetycznie. Nie jest to klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ brakuje jej kwasowości, jest też delikatniejsza Jeśli będzie Ci brakowało wyrazistości, zawsze możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Poleca - Gatita.
Pomidory o tej porze roku są naprawdę soczyste i smaczne. Możesz przygotować zupę krem z pomidorów. Gęsta pomidorówka z odrobiną śmietany jest wyśmienitym dniem, szczególnie teraz, gdy możesz ją przyrządzić ze świeżych warzyw. Autorką przepisu jest smak i uczucie.
Zobacz także, jak przygotować zupę krem z cukinii >>>
Podstawą każdej zupy jest wywar, przy czym warto pamiętać, że nie musi to być wywar z mięsa. Można przygotować go również z warzyw. Niektórzy pewnie nie wiedzą, że stosuje się także wywar rybny, gotuje się go znacznie krócej niż dwa pozostałe.
Jeśli zależy nam na czasie, aby szybko ugotować wywar, powinniśmy rozdrobnić warzywa. Wywar mięsny z kolei powinien gotować się nawet parę godzin, im wolniej, tym lepiej. Tak na przykład gotuje się rosół.
Wywar należy gotować powoli, tak, by się nie zagotował - dzięki temu będzie klarowny. Większość narzeka na szumowiny, które pojawiają się na powierzchni. Zazwyczaj radzi się, by zebrać je łyżką.
Nie jest to jednak dobra metoda, ponieważ w ten sposób pozbywamy się także wartościowych substancji. Co zrobić? Cierpliwie gotuj rosół gdy będzie gotowy wyłącz gaz. Szumowiny opadną na dno garnka i będzie można przecedzić rosół.
Zdjęcie: Fotolia
Problem pojawia się także wtedy, gdy ugotowany przez nas rosół lub inna zupa, są zbyt tłuste. Co wtedy zrobić? Można użyć papierowego ręcznika kuchennego (wystarczy przeciągnąć nim po powierzchni zupy). Inny sposób jest taki: kiedy zupa ostygnie, tłuszcz zgęstnieje (będzie wyglądał trochę jak smalec) można go po prostu zdjąć łyżką i gotowe.
Doprawianie zup
W Polsce zupy są bardzo popularnym daniem. Niektórzy jedzą je codziennie. Zaletą zup jest to, że można przygotować je wcześniej - podobno dzień po ugotowaniu są najsmaczniejsze.
Zdjęcie: Fotolia
1. Mąka
Właściwie każdą zupę należy zagęścić - poprawi to jej smak. Metod doprawiania zup jest kilka. Najpopularniejsze jest zagęszczanie zupy mąką. Należy wymieszać mąkę z zimną wodą (tak, by nie było grudek).
Następnie wlać do gotującej się zupy, stale mieszając. Dzięki temu mąka idealnie rozpuści się zupie i ją zagęści. Mąkę wymieszać można także ze śmietaną. Tak doprawiona zupa jest gęsta.
Zdjęcie: Fotolia
2. Zasmażka
To bardziej skomplikowany sposób w porównaniu z pierwszym. Należy roztopić na patelni tłuszcz (masło), a następnie dodać mąkę i wymieszać.
Można dolać do tego trochę zimnej wody. Na koniec trzeba dodać do przygotowanej na patelni zasmażki odrobinę gorącej zupy, zamieszać i wlać do garnka.
3. Śmietana i jogurt
Zupę można także doprawić śmietaną. Niektórzy zagęszczają ją tylko w taki sposób. Wystarczy śmietanę wlać do kubeczka, następnie dodać do niej odrobinę gotującej się zupy oraz szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszać, w ten sposób śmietana nam się nie zwarzy. Najlepiej dodać mało śmietany, ale takiej, która będzie miała dużą zawartość tłuszczu.
Do zagęszczania zup nadaje się także kefir, jogurt oraz słodka śmietanka (nie nada ona zupie kwaskowatego posmaku). To, co wybierzemy do doprawienia zupy zależy także od naszych gustów.
Zdjęcie: Fotolia
4. Żółtka
Jednym ze sposób jest doprawienie zupy żółtkami. Jak to zrobić? Należy wymieszać je ze śmietanką lub niewielką ilością zimnej wody. Następnie dodaj do tego odrobinę gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Ważne jest to, że zupy doprawionej żółtkami się nie zagotowuje.
5. Masło
Jeśli nie zależy Ci, by zupa była gęsta, a chcesz jedynie poprawić jej smak, dodaj masła. Przed jego dodaniem trzeba odtłuścić zupę, by w efekcie nie zrobiła się gęsta i tłusta.
Możesz wybrać sobie sposób, który najbardziej Ci odpowiada i cieszyć się smaczną zupą - taką, jak lubisz. Jeśli jednak brakuje Ci inspiracji i szukasz pomysłów na pyszne zupy, skorzystaj z naszych przepisów!
Lubisz pieczarki? Jeśli tak, to koniecznie musisz zrobić zupę pieczarkową, która z dodatkiem ziemniaków smakuje naprawdę wyśmienicie. Zupa została doprawiona zasmażką z masła i mąki pszennej - dzięki niej potrawa nabrała nowego smaku. Autorką dania jest eli_555.
A może rosyjska zupa solianka? Dla tych, którzy uwielbiają zupy to okazja, by spróbować czegoś nowego. To bardzo sycąca potrawa, w której znajduje się dużo warzyw i mięsa. Katarzyna J., która przygotowała tę zupę, uważa, że warto ją zrobić, bo jest naprawdę smaczna.
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych wygląda apetycznie. Nie jest to klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ brakuje jej kwasowości, jest też delikatniejsza Jeśli będzie Ci brakowało wyrazistości, zawsze możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Poleca - Gatita.
Pomidory o tej porze roku są naprawdę soczyste i smaczne. Możesz przygotować zupę krem z pomidorów. Gęsta pomidorówka z odrobiną śmietany jest wyśmienitym dniem, szczególnie teraz, gdy możesz ją przyrządzić ze świeżych warzyw. Autorką przepisu jest smak i uczucie.
Zobacz także, jak przygotować zupę krem z cukinii >>>
Blendi
karola25
LauraLaura
marcinka
Jagoda.L