Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sero-makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne połączenie masy serowej i masy makowej w jednym cieście.

Sero-makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sero-makowiec

 

  • Ciasto kruche:
  • 25 dkg mąki
  • ½ kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa makowa:
  • 40 dkg maku
  • 1/3 kostki margaryny
  • ½ szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowgo
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały
  • Masa serowa:
  • 70 dkg sera półtłustego
  • 5 jajek
  • 10 dkg masła
  • ½ szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ op budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżkę mąki krupczatki
  • 3 łyżki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sero-makowiec
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mak zaparzamy we wrzątku. Mielimy 3x. Margarynę rozpuszczamy, chwilę studzimy. Dodajemy do zmielonego maku. Następnie dodajemy jajka, cukry, olejek oraz bakalie. Dokładnie całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę makową wykładamy na ciasto kruche. Przygotowujemy masę serową. Ser 1x mielimy na maszynce. Żółtka dokładnie ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Dodajemy po troszeczku sera, ucieramy. Następnie wsypujemy budyń, mąkę oraz rodzynki. Mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na masę makową. Wyrównujemy. Pieczemy około godziny w temp. 170 stopni.
Sero-makowiec
Przygotowujemy ciasto kruche. Wykładamy na blaszkę.
Sero-makowiec
Mak mielimy. Przygotowujemy masę makową.
Sero-makowiec
Następnie przygotowujemy masę serową.
Sero-makowiec
Masę makową wykładamy na ciasto kruche, a na to wykładamy masę serową. Pieczemy.