Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Świąteczny miodownik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam wszystkie ciasta miodowe. Są pyszne i wyglądają przepięknie. W czasie Świąt, to one najszybciej znikają :)

Świąteczny miodownik

Składniki:

Świąteczny miodownik

 

  • Ciasto

 

  • 500 g mąki;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 200 g masła lub margaryny;
  • 3 łyżki miodu;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 1 czubata łyżka kakao.

 

  • Masa

 

 

  • Polewa

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny miodownik
Składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć.Kolejno gotowe ciasto podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, jeszcze chwilę ją zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem.Następnie połówki ciasta jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje (dwie jasne i dwie ciemne).Jedną z nich rozwałkuj na kształt blaszki o bokach 23 cm (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe porcje.Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj do niego kaszę i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj wraz z masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw gdy mleko się zagotuje, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw masę do przestygnięcia.Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą.W rondelku połącz wszystkie składniki polewy, chwileczkę gotuj i udekoruj miodownik. Miodownik jest najlepszy po jednej dobie leżakowania w lodówce.