Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Uśmiechnięty makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Można dać biszkopty na wierzch, można dać na spód. Ja zrobiłam trzeci wariant i dałam je do środka. Efekt był bardzo zadowalający.

Uśmiechnięty makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uśmiechnięty makowiec

 

  • puszka masy makowej
  • 150 g mieszanki keksowej
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki manny
  • oraz: 150 g okrągłych biszkoptów
  • 2 szklanki musi jabłkowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki manny
  • polewa: 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Uśmiechnięty makowiec
Masę makową wykładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, zmielone migdały, kawę, mieszankę keksową, mannę oraz starte na dużych oczkach jabłka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nie mamy smażonych jabłek, to jakieś 800 g ścieramy na dużych oczkach i smażymy. Dodajemy miód, mannę i lekko studzimy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Mieszamy z masą makową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę masy makowej. Układamy na niej biszkopty płaską stroną do góry. Na nich rozsmarowujemy jabłka i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Tym razem płaską stroną do spodu. I wylewamy resztę masy makowej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy około 80 minut. Tłuszcz rozpuszczamy razem z miodem, dodajemy kakao i taką polewą smarujemy zimne ciasto. A gdy polewa zacznie tężeć posypujemy wiórkami.
Uśmiechnięty makowiec
Masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek.
Uśmiechnięty makowiec
Na połowie masy układamy biszkopty, płaską stroną do góry.
Uśmiechnięty makowiec
Smarujemy masą jabłkową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Najlepiej aby ciastka się pokrywały.
Uśmiechnięty makowiec
Przykrywamy resztą masy, równamy i do piekarnika.