Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Zapiekanka z jajkiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę z jajkiem i grzybami podawać posypaną posiekaną zieleniną i sosem w sosjerce.

Zapiekanka z jajkiem i grzybami

Składniki:

Zapiekanka z jajkiem i grzybami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z jajkiem i grzybami
Grzyby umyć i ugotować i zostawić przynajmniej 2 szklanki wywaru, odcedzić, pokroić w drobne paski. 1 szklankę wywaru i pół szklanki bulionu zagotować, wsypać ryż, wymieszać, zagotować i przykryć, gotować na małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do gotującego ryżu dodać cebulę i grzyby. Na sos obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, przesypać mąką i zrumienić, dodać wywar i rozprowadzić, doprawić do smaku, dodać śmietanę, zagotować. Ryż wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia. Zrobić 4 wgłębienia i w kazde wbić ostrożnie jajko. Zalać trochę sosem (resztę zostawić) i zapiec w piekarniku.