Strona główna Żurek na kiełbasie

Żurek na kiełbasie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Żury, Wielkanoc « poprzedni | następny »
cremebrule

Mistrz Kuchni
Przepisy: 29
zdjęcia: 1 z 1
Żurek na kiełbasie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Rozgrzewający żurek na zimowe wieczory


trudność: łatwe
czas:

Żurek na kiełbasie - SKŁADNIKI:

Żurek na kiełbasie - PRZYGOTOWANIE:

Żurek: Pokrój kiełbasę w kostki i zalej wodą, zagotuj, dodaj kostki rosołowe (oczywiście lepsza opcja to zalanie kiełbasy przygotowanym od podstaw wywarem lub rosołem), pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe, dodaj grzybki (mogą być wcześniej namoczone) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurem, wymieszaj i staraj się już nie doprowadzać do zagotowania, posiekaną cebulę podsmaż na oleju i dodaj do żurku, przypraw zupę chrzanem, solę, pieprzem i zakwaś octem jeśli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, można podać z ugotowanym jajkiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żurek na kiełbasie (strona 1 z 1)  
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-11-29 17:55
Świetny żurek, jak u babci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda

2009-02-06 19:48
Bardzo smakowicie wyglada ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita

2009-03-20 09:03
A czy próbowaliście kiedyś zastąpić wodę serwatką ??? Rewelacja, taki pomysł przekazała mi kiedyś moja babcia.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra

2009-03-20 09:59
Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule

2009-03-26 17:15
astra napisał(a):

Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia


u mnie ocet sluzy do jedzenia, przyprawiam roznymi octami wiele potraw i na prawde duzo to zmienia, szczegolnie lubie doprawiac octami zupy, moze dlatego ze lubie wyraziste glebokie smaki, moze dlatego ze zakwas roznie wychodzi i rozne mozna kupic w sklepie...
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit

2011-04-06 20:07
Ja ostatnio robiłam zupę cebulową i nie miałam pod ręką wina białego, więc dodałam trochę octu winnego. Wyszło rewelacyjnie, polecam - trzeba trochę pogotować, żeby odorek octowy odparował, ale potem smakuje wyśmienicie.
Skomentuj
Oceń:
0
BBasia

BBasia

2012-01-09 16:36
Żurek świetny- takiego przepisu szukałem. No nie wiem tylko co należy zrobić z tym zielem i liśćmi laurowymi- dorzucić czy dożuć? Gdzie "polskie" ogonki (ą, ę), kropki i kreski (ż, ń, ć) ? To strasznie razi!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na wędzonce Żurek na żeberkach z boczkiem Żurek z jajkiem
Żurek z kiełbasą Żurek z wieżyczką Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami Wyposzczony żurek Żurek na golonce
Żurek z koperkiem  Żurek w chlebku A'la żurek bez zakwasu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane