Strona główna Żurek na kiełbasie

Żurek na kiełbasie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Żury, Wielkanoc « poprzedni | następny »
cremebrule - Przepis na: Żurek na kiełbasie offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 29
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Żurek na kiełbasie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Rozgrzewający żurek na zimowe wieczory


trudność: łatwe
czas:

Żurek na kiełbasie - SKŁADNIKI:

  • Kiełbasa swojska lub z dzika
  • Zakwas z maki żytniej (żur)
  • czosnek
  • marchewka
  • pietruszka
  • ziemniaki
  • cebula
  • kostki rosołowe
  • ocet
  • olej
  • suszone grzyby
  • chrzan
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • jajka

Żurek na kiełbasie - PRZYGOTOWANIE:

Żurek: Pokrój kiełbasę w kostki i zalej wodą, zagotuj, dodaj kostki rosołowe (oczywiście lepsza opcja to zalanie kiełbasy przygotowanym od podstaw wywarem lub rosołem), pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe, dodaj grzybki (mogą być wcześniej namoczone) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurem, wymieszaj i staraj się już nie doprowadzać do zagotowania, posiekaną cebulę podsmaż na oleju i dodaj do żurku, przypraw zupę chrzanem, solę, pieprzem i zakwaś octem jeśli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, można podać z ugotowanym jajkiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żurek na kiełbasie (strona 1 z 1)  
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-29 17:55
Świetny żurek, jak u babci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-06 19:48
Bardzo smakowicie wyglada ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita
offline

2009-03-20 09:03
A czy próbowaliście kiedyś zastąpić wodę serwatką ??? Rewelacja, taki pomysł przekazała mi kiedyś moja babcia.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-03-20 09:59
Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2009-03-26 17:15
astra napisał(a):

Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia


u mnie ocet sluzy do jedzenia, przyprawiam roznymi octami wiele potraw i na prawde duzo to zmienia, szczegolnie lubie doprawiac octami zupy, moze dlatego ze lubie wyraziste glebokie smaki, moze dlatego ze zakwas roznie wychodzi i rozne mozna kupic w sklepie...
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit
offline

2011-04-06 20:07
Ja ostatnio robiłam zupę cebulową i nie miałam pod ręką wina białego, więc dodałam trochę octu winnego. Wyszło rewelacyjnie, polecam - trzeba trochę pogotować, żeby odorek octowy odparował, ale potem smakuje wyśmienicie.
Skomentuj
Oceń:
0
BBasia

BBasia
offline

2012-01-09 16:36
Żurek świetny- takiego przepisu szukałem. No nie wiem tylko co należy zrobić z tym zielem i liśćmi laurowymi- dorzucić czy dożuć? Gdzie "polskie" ogonki (ą, ę), kropki i kreski (ż, ń, ć) ? To strasznie razi!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na białej kiełbasie z warzywami Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków
Żurek wielkanocny Zakwas na żurek Żur Eli z kaszą jęczmienną
Żurek na domowym zakwasie Żurek po poznańsku (poświąteczny) Żurek z jajkiem
Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną Żurek  Wielkanocny z chrzanem Zakwas na żurek

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane