Strona główna Żurek na kiełbasie

Żurek na kiełbasie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Żury, Wielkanoc « poprzedni | następny »
cremebrule - Przepis na: Żurek na kiełbasie offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 29
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Żurek na kiełbasie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Rozgrzewający żurek na zimowe wieczory


trudność: łatwe
czas:

Żurek na kiełbasie - SKŁADNIKI:

Żurek na kiełbasie - PRZYGOTOWANIE:

Żurek: Pokrój kiełbasę w kostki i zalej wodą, zagotuj, dodaj kostki rosołowe (oczywiście lepsza opcja to zalanie kiełbasy przygotowanym od podstaw wywarem lub rosołem), pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe, dodaj grzybki (mogą być wcześniej namoczone) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurem, wymieszaj i staraj się już nie doprowadzać do zagotowania, posiekaną cebulę podsmaż na oleju i dodaj do żurku, przypraw zupę chrzanem, solę, pieprzem i zakwaś octem jeśli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, można podać z ugotowanym jajkiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żurek na kiełbasie (strona 1 z 1)  
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-29 17:55
Świetny żurek, jak u babci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-06 19:48
Bardzo smakowicie wyglada ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita
offline

2009-03-20 09:03
A czy próbowaliście kiedyś zastąpić wodę serwatką ??? Rewelacja, taki pomysł przekazała mi kiedyś moja babcia.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-03-20 09:59
Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2009-03-26 17:15
astra napisał(a):

Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia


u mnie ocet sluzy do jedzenia, przyprawiam roznymi octami wiele potraw i na prawde duzo to zmienia, szczegolnie lubie doprawiac octami zupy, moze dlatego ze lubie wyraziste glebokie smaki, moze dlatego ze zakwas roznie wychodzi i rozne mozna kupic w sklepie...
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit
offline

2011-04-06 20:07
Ja ostatnio robiłam zupę cebulową i nie miałam pod ręką wina białego, więc dodałam trochę octu winnego. Wyszło rewelacyjnie, polecam - trzeba trochę pogotować, żeby odorek octowy odparował, ale potem smakuje wyśmienicie.
Skomentuj
Oceń:
0
BBasia

BBasia
offline

2012-01-09 16:36
Żurek świetny- takiego przepisu szukałem. No nie wiem tylko co należy zrobić z tym zielem i liśćmi laurowymi- dorzucić czy dożuć? Gdzie "polskie" ogonki (ą, ę), kropki i kreski (ż, ń, ć) ? To strasznie razi!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami Wyposzczony żurek
Żurek na golonce Żurek z koperkiem  Żurek w chlebku
A'la żurek bez zakwasu Żurek dla wegetarianina  Żurek na białej kiełbasie z warzywami
Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków Żurek wielkanocny

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane