Strona główna Żurek na kiełbasie

Żurek na kiełbasie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Żury, Wielkanoc « poprzedni | następny »
cremebrule

Mistrz Kuchni
Przepisy: 29
zdjęcia: 1 z 1
Żurek na kiełbasie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Rozgrzewający żurek na zimowe wieczory


trudność: łatwe
czas:

Żurek na kiełbasie - SKŁADNIKI:

Żurek na kiełbasie - PRZYGOTOWANIE:

Żurek: Pokrój kiełbasę w kostki i zalej wodą, zagotuj, dodaj kostki rosołowe (oczywiście lepsza opcja to zalanie kiełbasy przygotowanym od podstaw wywarem lub rosołem), pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe, dodaj grzybki (mogą być wcześniej namoczone) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurem, wymieszaj i staraj się już nie doprowadzać do zagotowania, posiekaną cebulę podsmaż na oleju i dodaj do żurku, przypraw zupę chrzanem, solę, pieprzem i zakwaś octem jeśli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, można podać z ugotowanym jajkiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żurek na kiełbasie (strona 1 z 1)  
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-11-29 17:55
Świetny żurek, jak u babci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda

2009-02-06 19:48
Bardzo smakowicie wyglada ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita

2009-03-20 09:03
A czy próbowaliście kiedyś zastąpić wodę serwatką ??? Rewelacja, taki pomysł przekazała mi kiedyś moja babcia.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra

2009-03-20 09:59
Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule

2009-03-26 17:15
astra napisał(a):

Co to za zurek , ktory trzeba zakwaszać i do tego octem .... u mnie ocet to do celow gospodarczych sluży a nie do jedzenia


u mnie ocet sluzy do jedzenia, przyprawiam roznymi octami wiele potraw i na prawde duzo to zmienia, szczegolnie lubie doprawiac octami zupy, moze dlatego ze lubie wyraziste glebokie smaki, moze dlatego ze zakwas roznie wychodzi i rozne mozna kupic w sklepie...
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit

2011-04-06 20:07
Ja ostatnio robiłam zupę cebulową i nie miałam pod ręką wina białego, więc dodałam trochę octu winnego. Wyszło rewelacyjnie, polecam - trzeba trochę pogotować, żeby odorek octowy odparował, ale potem smakuje wyśmienicie.
Skomentuj
Oceń:
0
BBasia

BBasia

2012-01-09 16:36
Żurek świetny- takiego przepisu szukałem. No nie wiem tylko co należy zrobić z tym zielem i liśćmi laurowymi- dorzucić czy dożuć? Gdzie "polskie" ogonki (ą, ę), kropki i kreski (ż, ń, ć) ? To strasznie razi!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Zupa chrzanowa z jajkiem Żurek z kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą Żur z pieczoną kiełbasą  Żurek na wywarze mięsno-grzybowym
Żurek imbirowy z białą kiełbasą Żurek z pieczarkami i pulpecikami Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą
Żurek z pieczarkami Żurek z białą kiełbasą  Żurek kujawski wg kloruś

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane