Ale nie tylko w kuchni potrafi grać pierwsze skrzypce, jego prozdrowotne działanie wykorzystywane jest od stuleci także w medycynie domowej.
Czy to nie wspaniały preteksty by dowiedzieć się więcej o tej roślinie amarylkowatej, która już od ponad 5000 lat jest znana człowiekowi?
Wykorzystanie czosnku w kuchni
Najbardziej popularna forma przemycenia tej aromatycznej przyprawy do potraw odbywa się za pomocą soli czosnkowej lub czosnku granulowanego. Jednak najwięcej wartościowych substancji dostarczamy naszemu organizmowi gdy spożywamy go na surowo w formie kawałków lub przeciśniętego przez praskę. Tylko wtedy mamy kontakt z prawdziwie dobroczynnymi substancjami zawartymi w tym warzywku. Czosnek jest nieodłącznym elementem wielu sosów, dipów czy dodatków do mięs. Ryba doprawiona czosnkiem zawsze się udaje, a sałatki zyskują oryginalną ostrość oraz niepowtarzalny zapach. Czosnek świetnie sprawdza się także w formie samodzielnej przekąski - zamarynowane ząbki czosnku są delikatniejsze w smaku i są nie lada atrakcją na stole z przystawkami. Sprawdźcie sami, jak szybko potrafią znikać.
Wykorzystanie czosnku w medycynie
Antybakteryjne działanie czosnku jest wykorzystywane w domowej medycynie podczas różnego rodzaju infekcji czy przeziębień. Zaleca się wówczas przyjmowanie czosnku na surowo lub chociaż w postaci przypraw. Badania naukowe potwierdziły, że często spożywanie tego warzywa poprawia wydolność fizyczną oraz psychiczną. Jeżeli jesteście fanami czosnku to bądźcie pewni, że i oznaki starzenia zostaną odepchnięte. Tak właśnie działa kilka ząbków zjedzonych w ciągu tygodnia.
Jaka jest Wasza ulubiona potrawa przyrządzona z czosnkiem? Czekamy na ciekawe przepisy i oryginalne receptury!
Jeśli jesteście fanami charakterystycznego aromatu czosnku, zobaczcie przepisy na czosnkowe dania >>>
Nina W.