Czosnek jest rośliną, która popularność zyskała już wieki temu. Pochodzi ze stepów środkowej Azji. Grecy, Rzymianie i Egipcjanie bardzo cenili sobie tę przyprawę. Mimo powszechnie uważanego za nieprzyjemny zapachu, namawiam Was abyście stosowali czosnek. Prawdopodobnie nie zabrzmi to zachęcająco, ale nawet na drugi dzień po spożyciu czosnku, jego specyficzna woń wydobywa się poprzez pory skóry; nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ zapach ten można szybko zneutralizować, żując natkę pietruszki.
Jest naturalnym antybiotykiem, ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Działa antybakteryjnie i chroni przed nowotworami, zapobiega także „sklejaniu się” czerwonych krwinek. Czosnek jest również środkiem moczopędnym i oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera duże ilości witamin z grupy A, B, C, białka, wapń, cynk oraz żelazo. W Polsce występuje kilka gatunków czosnku np. czosnek pospolity, niedźwiedzi, czy dziki.
Główkę czosnku otacza skórka, jej barwa może być różna - od białej do fioletowej. Bardziej intensywna w smaku jest ta o ciemniejszej barwie. Jeżeli uprawiamy czosnek to należy pamiętać, że ząbki, które sadzimy powinny być duże, a zbiór powinien się odbyć około września i października zaraz jak jego liście zżółkną. Czosnek jest łatwy w uprawie i nie wymaga wielu poświęceń. Należy pamiętać że czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ w czasie obróbki termicznej zabijane są jego cenne substancje bakteriobójcze.
Zastosowanie czosnku ma bardzo duże znaczenie w kuchni, ponieważ można go dodawać do potraw na surowo lub do dań gotowanych, smażonych i duszonych. Polecany jest głównie do dań mięsnych, kapust, zup lub sosów. Bardzo dobry jest również kiszony lub zrobiony w zalewie z octu lub z oliwy. Nadaje bardzo intensywny smak daniom, należy go dodawać pod koniec gotowania, aby nie stracił wszystkiego co cenne w jego składzie. Najczęściej czosnek możemy spotkać w postaci świeżej jak i granulowanej. Ja polecam ten świeży, ponieważ jest zdrowszy i bardziej aromatyczny.
Spożycie około 25 małych ząbków czosnku dziennie zupełnie wystarczy, aby poprawić kondycję naszego organizmu.
Jest naturalnym antybiotykiem, ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Działa antybakteryjnie i chroni przed nowotworami, zapobiega także „sklejaniu się” czerwonych krwinek. Czosnek jest również środkiem moczopędnym i oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera duże ilości witamin z grupy A, B, C, białka, wapń, cynk oraz żelazo. W Polsce występuje kilka gatunków czosnku np. czosnek pospolity, niedźwiedzi, czy dziki.
Główkę czosnku otacza skórka, jej barwa może być różna - od białej do fioletowej. Bardziej intensywna w smaku jest ta o ciemniejszej barwie. Jeżeli uprawiamy czosnek to należy pamiętać, że ząbki, które sadzimy powinny być duże, a zbiór powinien się odbyć około września i października zaraz jak jego liście zżółkną. Czosnek jest łatwy w uprawie i nie wymaga wielu poświęceń. Należy pamiętać że czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ w czasie obróbki termicznej zabijane są jego cenne substancje bakteriobójcze.
Zastosowanie czosnku ma bardzo duże znaczenie w kuchni, ponieważ można go dodawać do potraw na surowo lub do dań gotowanych, smażonych i duszonych. Polecany jest głównie do dań mięsnych, kapust, zup lub sosów. Bardzo dobry jest również kiszony lub zrobiony w zalewie z octu lub z oliwy. Nadaje bardzo intensywny smak daniom, należy go dodawać pod koniec gotowania, aby nie stracił wszystkiego co cenne w jego składzie. Najczęściej czosnek możemy spotkać w postaci świeżej jak i granulowanej. Ja polecam ten świeży, ponieważ jest zdrowszy i bardziej aromatyczny.
Spożycie około 25 małych ząbków czosnku dziennie zupełnie wystarczy, aby poprawić kondycję naszego organizmu.