Sposób przygotowania:
Arroz con pollo
Kurczaka myję i oczyszczam. Gotuję z dodatkiem suszonej papryki chili, wędzonej papryki, kurkumy, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je i studzę. Obieram i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy do lekkiego zezłocenia. Odstawiam na bok. Bulion ponownie zagotowuję. Wrzucam ryż i gotuję al dente. W międzyczasie rozgrzewam oliwę na dużej patelni. Cebulę kroję w piórka, czosnek i chili drobno siekam, mieszam razem i podsmażam. Dodaję cukier i karmelizuję. Dodaję ryż z pokrojonymi w plastry oliwkami i podsmażam. Zdejmuję z palnika. Dodaję posiekaną natkę. Rozmrożoną i odsączoną marchewkę z groszkiem Hortex podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Przekładam do miski. Podobnie postępuję z odcedzoną i podsuszoną kukurydzą i fasolką oraz pokrojonymi paprykami /smażę na dużej mocy palnika, jak najmniejsze porcje do momentu uzyskania złotawej, chrupkiej skórki/. W misce przygotowuję sos. Łączę koncentrat, wino i wszystkie przyprawy. Sos musi mieć bardzo intensywny smak, więc przypraw sypię dużo. Warzywa łączę z kurczakiem. Podgrzewam razem. Zalewam sosem i podgrzewam. Podaję wszystko gorące.