lalith

lalith

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Arroz con pollo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste, kolorowe, aromatyczne danie, pełne latynoskich klimatów. Idealne dla całej rodziny... nawet tej największej.

Arroz con pollo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Arroz con pollo

 

  • RYŻ
  • 300 g ryżu paraboiled
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 7 czarnych oliwek
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • POTRAWKA
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 450 g marchewki z groszkiem Hortex
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka marynowana
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 suszone chili
  • kurkuma
  • ostra wędzona papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • SOS
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • majeranek
  • kumin mielony
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Arroz con pollo
Kurczaka myję i oczyszczam. Gotuję z dodatkiem suszonej papryki chili, wędzonej papryki, kurkumy, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je i studzę. Obieram i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy do lekkiego zezłocenia. Odstawiam na bok. Bulion ponownie zagotowuję. Wrzucam ryż i gotuję al dente. W międzyczasie rozgrzewam oliwę na dużej patelni. Cebulę kroję w piórka, czosnek i chili drobno siekam, mieszam razem i podsmażam. Dodaję cukier i karmelizuję. Dodaję ryż z pokrojonymi w plastry oliwkami i podsmażam. Zdejmuję z palnika. Dodaję posiekaną natkę. Rozmrożoną i odsączoną marchewkę z groszkiem Hortex podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Przekładam do miski. Podobnie postępuję z odcedzoną i podsuszoną kukurydzą i fasolką oraz pokrojonymi paprykami /smażę na dużej mocy palnika, jak najmniejsze porcje do momentu uzyskania złotawej, chrupkiej skórki/. W misce przygotowuję sos. Łączę koncentrat, wino i wszystkie przyprawy. Sos musi mieć bardzo intensywny smak, więc przypraw sypię dużo. Warzywa łączę z kurczakiem. Podgrzewam razem. Zalewam sosem i podgrzewam. Podaję wszystko gorące.
Arroz con pollo
Arroz con pollo
Arroz con pollo