Sposób przygotowania:
Baranina po prowansalsku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Suszone pomidory moczyć 20minut w gorącej wodzie. Wyjąć, osuszyć, posiekać, wymieszać z ziarnami pieprzu. Farszem nadziać mięso, zwinąć, obiwiązać nicią. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso z każdej strony. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Cebulę i czosnek obrać, umyć, posiekać, dodać do mięsa. Dodać też liście laurowe, lekko podsmażyć. Wlać wino, bulion, przykryć i dusić w piekarniku 1godzinę i 40minut. Resztę warzyw oczyścić, umyć. Marchewkę pokroić w plastry, cukinię w kostkę, pomidory na ćwiartki. Rozmaryn i tymianek umyć, osuszyć, listki poobrywać od łodyżek. Karczochy osączyć, razem z tymiankiem i rozmarynem dodać do mięsa. Dusić jeszcze 20minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry, polać sosem, dodać warzywa.