Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Barszcz czerwony czysty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, aromatyczny barszcz czerwony czysty. Idealny na wigilijny wieczór podawany z uszkami, pasztecikami.

Barszcz czerwony czysty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz czerwony czysty

 

  • Wywar jarski na 2l:
  • 80 g marchwi
  • 40 g pietruszki
  • 40 g selera
  • 40 g pory
  • 2160 ml wody
  • 2 g suszonych grzybów
  • 18 g soli

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony czysty
Wywar jarski: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze części. Grzyby namoczyć. Warzywa i grzyby włożyć do gorącej wody i gotować przez 40 minut. Na koniec gotowania dodać sól. Przecedzić wywar. Barszcz: Grzyby namoczyć i ugotować w ok 300 ml wody. Buraki i cebulę obrać, pokroić w mniejsze części. Warzywa zalać gorącym, przecedzonym wywarem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz ziarnisty. Gotować 20 minut. Odstawić na 20 minut. Doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i cukrem, połączyć z wywarem z grzybów. Odcedzić.
Barszcz czerwony czysty
Idealny na święta jarski barszcz czerwony.