Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z kołdunami
Mięso umyć i włożyć do garnka. Buraki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Włoszczyznę obrać, opłukać i dodać do mięsa, wlać 6 szklanek wody i ugotować wywar. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć buraki i gotować jeszcze 20 min. Następnie wlać kwas buraczany, dodać czosnek oraz przyprawy, ponownie zagotować i odstawić na 30 min.
Przed podaniem przecedzić i doprawić do smaku.
Przygotować kołduny: mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i wraz z łojem posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Ostudzić i wymieszać z mięsem oraz łojem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z podanych składników wyrobić ciasto trochę luźniejsze niż na zwykłe pierogi, rozwałkować i wycinać krążki średnicy 4 cm. Z mięsa formować kuleczki, kłaść na krążkach ciasta i zlepiać kołduny w kształcie małych pierożków lub uszek. Gotować w posolonej wodzie lub rosole, wrzucając na wrzątek, i wyjmować łyżką cedzakową po 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Kołduny rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.
Włoszczyznę obrać, opłukać i dodać do mięsa, wlać 6 szklanek wody i ugotować wywar. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć buraki i gotować jeszcze 20 min. Następnie wlać kwas buraczany, dodać czosnek oraz przyprawy, ponownie zagotować i odstawić na 30 min.
Przed podaniem przecedzić i doprawić do smaku.
Przygotować kołduny: mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i wraz z łojem posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Ostudzić i wymieszać z mięsem oraz łojem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z podanych składników wyrobić ciasto trochę luźniejsze niż na zwykłe pierogi, rozwałkować i wycinać krążki średnicy 4 cm. Z mięsa formować kuleczki, kłaść na krążkach ciasta i zlepiać kołduny w kształcie małych pierożków lub uszek. Gotować w posolonej wodzie lub rosole, wrzucając na wrzątek, i wyjmować łyżką cedzakową po 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Kołduny rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.