cashweb

cashweb

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Barszcz czerwony z kołdunami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

barszcz czerowny z kołdunami

Barszcz czerwony z kołdunami

Składniki:

Barszcz czerwony z kołdunami

 

 

  • KOŁDUNY:

 

  • 50 dag mąki
  • 1 jajko
  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 30 dag łoju z nerki wołowej lub szpiku z kości
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z kołdunami
Mięso umyć i włożyć do garnka. Buraki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Włoszczyznę obrać, opłukać i dodać do mięsa, wlać 6 szklanek wody i ugotować wywar. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć buraki i gotować jeszcze 20 min. Następnie wlać kwas buraczany, dodać czosnek oraz przyprawy, ponownie zagotować i odstawić na 30 min.

Przed podaniem przecedzić i doprawić do smaku.

Przygotować kołduny: mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i wraz z łojem posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Ostudzić i wymieszać z mięsem oraz łojem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z podanych składników wyrobić ciasto trochę luźniejsze niż na zwykłe pierogi, rozwałkować i wycinać krążki średnicy 4 cm. Z mięsa formować kuleczki, kłaść na krążkach ciasta i zlepiać kołduny w kształcie małych pierożków lub uszek. Gotować w posolonej wodzie lub rosole, wrzucając na wrzątek, i wyjmować łyżką cedzakową po 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Kołduny rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.