pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Barszcz Ukraiński:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ja nie zawsze zabielam barszczyk śmietaną ...

Barszcz Ukraiński:

Składniki:

Barszcz Ukraiński:

 

  • ½ kg mięsa wołowego z kością
  • ¼ kg białej kapusty
  • ¼ kg buraków
  • pęczek botwiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¾ słoiczka przecieru pomidorowego
  • ½ puszki groszku
  • ½ kg fasoli uprzednio namoczonej
  • kilka brukselek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • ¼ kg ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3,4 listki bobkowe
  • sól
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (18%)
  • koper i zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Barszcz Ukraiński:
Z mięsa i kości przygotowujemy bulion, następnie wrzucamy fasolę i buraczki, dodajemy przyprawy, listki, ziela i teraz zabieramy się za krojenie warzyw. Na maśle przysmażamy cebulę, czosnek i wrzucamy do gara :-) chwilę gotujemy, następnie wszystkie warzywka pokrojone w paseczki bądź plasterki wrzucamy do gara. Pod koniec gotowania wrzucamy groszek konserwowy. I ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki mają być twardawe! Barszcz podajemy zabielony śmietaną i przybrany zieleniną. Ja nie zawsze zabielam barszczyk śmietaną.