Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

  • 24
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 22

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Barszcz ukraiński można zrobić

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

Składniki:

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Można to zrobić rano przed wyjściem do pracy lub w przeddzień wieczorem. Wieczorem również radzimy namoczyć opłukaną fasolę, którą naj­praktyczniej będzie ugotować rano w tej samej wodzie, w której się moczyła. Warzywa umyć, obrać i opłukać, pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce, zalać wrzącą wodą, dodać olej, osolić i gotować ok. 20 min. Po tym czasie włożyć drobno pokrajaną kapustę i utarte jabłko; ugotować do miękkości. Dodać fasolę i uprzednio ugotowane buraki, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami. Przygotowaną w ten sposób zupę wzbogacić dodatkiem umytych, obranych ze skórki i pokrajanych pomidorów. Przed podaniem barszcz przyprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzać, podprawić śmietaną, dodać posiekaną w ostatniej chwili nać pietruszki. Barszcz ukraiński można podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków, babki z kaszy jaglanej albo kaszy gryczanej na sypko.