skazana66

skazana66

Kucharz
[Przepisów: 11]

barszcz z uszkami 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sama przyjemność w robieniu uszek:)

barszcz z uszkami 2

Składniki:

barszcz z uszkami 2

 

  • barszcz:
  • 4 buraki ćwikłowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 litry wody
  • zakwas
  • śmietana
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

barszcz z uszkami 2
Barszcz:



Warzywa obieramy. Buraki kroimy w plastry i gotujemy z pozostałymi warzywami (bulion warzywny), dodajemy również 2 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i czosnek. Po ugotowaniu cedzimy bulion dodajemy zakwas (według uznania) i całość zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.



Uszka:



Zagniatamy ciasto z mąki, jajka, wody i soli. grzyby suszone gotujemy do miękkości (można je wcześniej namoczyć), mielimy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z bułką tartą, by uzyskały twardą konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciast wałkujemy na grubość ok 2 mm, wykrawamy kieliszkiem krążki nakładamy farsz i zlepiamy tak jak pierogi, na końcu zlepiamy dwa końce pieroga razem. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. podajemy z gorącym barszczem.