Barwienie ryżu

Oryginalny i kolorowy ryż - udany i smaczny posiłek na każdy dzień!

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Barwienie ryżu
RYŻ POMIDOROWY: Składniki: 25 dag opłukanego ryżu 500 ml soku pomidorowego kilka kropel sosu tabasco Przyrządzanie: Do ryżu dolać sok pomidorowy z dodatkiem sosu tabasco, po czym gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut.

RYŻ SZPINAKOWY: Składniki: 10 dag szpinaku mrożonego 1 łyżka masła 500 ml bulionu 25 dag ryżu Przyrządzanie: Do rozmrożonego szpinaku dodać masło i dusić na wolnym ogniu kilka minut. Następnie wlac bulion i całość doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, zagotować, po czym zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.

RYŻ BURACZANY: Składniki: 25 dag ryżu 500 ml soku z czerwonych buraków Przyrządzanie: Do gotującego sie soku z buraków wsypać opłukany ryż. Po chwili zdjąć garnek z ognia i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.

RYŻ Z SZAFRANEM: Składniki: 25 dag ryżu 500 ml wywaru z warzyw 2 łyżki szafranu Przyrządzanie: Do wywaru warzywnego dodać szafran i zagotować. Następnie dodać ryż i gotować kilka minut. Garnek zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia.