Tradycyjny majonez przygotujesz z użyciem blendera. Do stworzenia sosu potrzebujesz ugotowanych żółtek jaj, ostrej i łagodnej musztardy, oleju rzepakowego, cukru, soli, pieprzu oraz octu winnego. Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Jak zrobić majonez dietetyczny w blenderze
Majonez możesz przygotować również w wersji dietetycznej.
Majonez bez jajek to dobra propozycja dla osób, które mają uczulenie na ten składnik, a także dla wegan. Sos przygotujesz z mleka sojowego, musztardy, oliwy z oliwek, octu jabłkowego, miodu i pieprzu. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Majonez podawaj schłodzony. Możesz połączyć go z sałatkami, kanapkami oraz potrawami grillowanymi.
Prosty majonez z awokado
Majonez z awokado jest lekkostrawny, niskokaloryczny i delikatny w smaku. Sos powstaje ze zmiksowanego miąższu awokado, soku z cytryny, czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Majonez z awokado możesz zjeść z pieczywem, warzywami oraz daniami mięsnymi.
Jak zrobić majonez dietetyczny w blenderze
Majonez możesz przygotować również w wersji dietetycznej.
- Do kielicha blendera włóż ugotowane jajko, serek wiejski, czosnek, musztardę i ocet winny.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, koperkiem i innymi ulubionymi przyprawami.
- Majonez przełóż do czystego słoika i odstaw do lodówki na godzinę.
- Zjedz w przeciągu 3 dni.
Majonez bez jajek to dobra propozycja dla osób, które mają uczulenie na ten składnik, a także dla wegan. Sos przygotujesz z mleka sojowego, musztardy, oliwy z oliwek, octu jabłkowego, miodu i pieprzu. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Majonez podawaj schłodzony. Możesz połączyć go z sałatkami, kanapkami oraz potrawami grillowanymi.
Prosty majonez z awokado
Majonez z awokado jest lekkostrawny, niskokaloryczny i delikatny w smaku. Sos powstaje ze zmiksowanego miąższu awokado, soku z cytryny, czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Majonez z awokado możesz zjeść z pieczywem, warzywami oraz daniami mięsnymi.