justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bigos małopolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny bigos świąteczny

Bigos małopolski

Składniki:

Bigos małopolski

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • ¼ szklanki oleju
  • 500 g kiełbasy toruńskiej
  • 250 g łopatki bez kości
  • 250 g boczku,
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarnek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Bigos małopolski
Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą. Odcisnąć, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać 0,5 litrem wody, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie i dusić około 40 minut. Kapustę biała poszatkować i dodać do kapusty kiszonej. Dusić, aż zmięknie .Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Łopatkę pokroić w kostkę i smażyć na patelni około 20 minut, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojona w plasterki smażyć jeszcze około 15 minut. Cebule pokroić w gruba kostkę i zasmażać. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą z grzybów mięso oraz cebulę .Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dodać czerwone wino .Doprawić majerankiem, kminkiem, solą , pieprzem. I przyprawa maggi. Dodać przecier pomidorowy dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę co chwilę mieszając. Smacznego !!!