Sposób przygotowania:
Bigos małopolski
Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą. Odcisnąć, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać 0,5 litrem wody, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie i dusić około 40 minut. Kapustę biała poszatkować i dodać do kapusty kiszonej. Dusić, aż zmięknie .Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Łopatkę pokroić w kostkę i smażyć na patelni około 20 minut, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojona w plasterki smażyć jeszcze około 15 minut. Cebule pokroić w gruba kostkę i zasmażać. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą z grzybów mięso oraz cebulę .Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dodać czerwone wino .Doprawić majerankiem, kminkiem, solą , pieprzem. I przyprawa maggi. Dodać przecier pomidorowy dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę co chwilę mieszając. Smacznego !!!