Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bigos noworoczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos

Bigos noworoczny

Składniki:

Bigos noworoczny

 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 kg słodkiej kapusty
  • 0,5 kg wołowiny pieczeniowej
  • 1 kg wieprzowiny bez kości ( szynka , karkówka )
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 0,5 kg wędlin ( szynka + polędwica + baleron + polska surowa itp., minimum
  • minimum 3 gatunki )
  • 4 cebule
  • 30 suszonych grzybów
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren jałowca
  • ½ szklanki czerwonego pół słodkiego wina
  • ½ kostki smalcu
  • ½ szklanki oliwy
  • Maggi w płynie
  • 1 kromka piernika korzennego

 

Sposób przygotowania:

Bigos noworoczny
Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.

Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .