Sposób przygotowania:
Bigos noworoczny
Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.
Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.
Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .