Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Bigos świąteczny na rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaloryczne danie, ale od czasu do czasu, a zwłaszcza w święta na takie można sobie pozwolić. Można ugotować kilka dni wcześniej, przed podaniem ponownie zagotować.

Bigos świąteczny na rosole

Składniki:

Bigos świąteczny na rosole

 

  • Rosół
  • mięso wołowe - 70 dag
  • warzywa: pietruszka, marchew, cebula, seler
  • sól i pieprz do smaku
  • Bigos
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 250 dag kiełbasy
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 2 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, kminek do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny na rosole
Grzyby namoczyć dzień wcześniej Z mięsa i warzyw ugotować rosół. Mięso oddzielić od kości i pokroić.. Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić. Zalać rosołem, gotować około pół godziny. W tym czasie pokroić kiełbasę i boczek w kostkę i podsmażyć. Namoczone grzyby odcisnąć i pokroić w paski. Dodać mięso, boczek, kiełbasę i grzyby do boczku. Gotować kolejne pół godziny. Śliwki pokroić w paski, dodać do bigosu, gotować kolejne pół godziny. Na koniec dodać wino i przyprawy. Jeżeli potrzeba pogotować do miękkości.