2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Boczek rolowany na dziko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny świąteczny boczek ,dzięki bejcowaniu staje się on pulchny i szybciej mięso mięknie,po prostu idealny !

Boczek rolowany na dziko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek rolowany na dziko

 

  • Boczek 1,5-1,8 kg
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • po kilka ziarenek pieprzu ,ziela angielskiego i jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs Delikat
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany na dziko
Ziele angielskie ,pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu,jeśli nie posiadamy pomocny będzie tłuczek do mięsa .



Wsypujemy wszystkie przyprawy do miseczki ,dodajemy oliwę, ocet ,sos sojowy i piwo wszystko razem mieszamy,aby ładnie się ze sobą połączyło. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy kroimy na pół plasterki .



Boczek myjemy nacieramy czosnkiem posypujemy po wierzchu troszkę mąki ziemniaczanej(aby po upieczeniu ładnie się kroiło),polewamy przygotowaną marynatą, obsypujemy połową plasterków cebuli i rolujemy,zawijamy sznurkiem aby mięso się nie rozchodziło,wkładamy do naczynia lub brytfanki,polewamy resztą marynaty która została i obsypujemy resztą cebuli,obsypać solą do smaku.Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki .



Następnie wyjmujemy i pieczemy 2 -2,5 godz w rozgrzanym piekarniku do 180*



Można przykryć folią aluminiową przed wstawieniem do pieczenia wtedy nie będzie mocno zrumieniony,a 10 min przed końcem folię zdjąć aby złapał "rumieńca"

Polecam :) Boczek tak przyrządzony smakuje wybornie.
Boczek rolowany na dziko
płat mięsa myjemy i osuszamy a następnie nacieramy czosnkiem
Boczek rolowany na dziko
Z ziół oliwy i sosu sojowego robimy marynatę.
Boczek rolowany na dziko
Nacieramy marynatą obsypujemy połową cebuli.
Boczek rolowany na dziko
Boczek rolujemy związujemy sznurkiem i wstawiamy do lodówki na 24h.