ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Bożonarodzeniowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszna zarówno na słodko, jak i na słono

Bożonarodzeniowa tarta

Składniki:

Bożonarodzeniowa tarta

 

 

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniowa tarta
Suszone borowiki zalać szklanką wody,zagotować i odstawić na 2 godziny.Śliwki zalać także szklanką wody i odstawić.Mąkę przesiać przez sito.Drożdże wymieszać z 50 ml ciepłej wody.Połączyć mąkę,drożdże,jajko i wyrabiać ciasto ,do momentu aż będzie "odchodzić" od ręki( w razie potrzeby dodawać porcjami pozostałą wodę.Ciasto odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Grzyby zagotować i trzymać na ogniu, aż odparuje większość wody.Kapustę kwaszoną posiekać, zalać szklanka wody,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kminek i gotować około godziny na wolnym ogniu.Cebulę posiekać i przesmażyć na połowie oleju do zeszklenia.Po tym czasie odcedzić kapustę ,usunąć ziele angielskie i liście laurowe,dodać posiekane grzyby,cebulę oraz odcedzone posiekane śliwki,doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną pozostałym olejem blaszkę w taki sposób, by z ciasta powstał rant wysokości ok.2 cm. Na ciasto nałożyć farsz i piec całość 30 min w nagrzanym do temp.170`C piekarniku.