Browar Kormoran z regionu Warmii i Mazur
Obecnie 90% polskiego rynku piwnego należy do trzech międzynarodowych koncernów, sprzedających głównie stabilizowane i pasteryzwoane piwa typu lager o bardzo długiej trwałości, przeznaczone dla odbiorcy masowego i praktycznie nie różniące się smakiem ani kolorem.
Przeciwny biegun polskiego browarnictwa zajmują nieliczne browary restauracyjne, dostępne wyłącznie w browarnianych restauracjach.
Browar Kormoran, podobnie jak kilka innych niewielkich polskich browarów regionalnych, podjął udaną próbę oparcia działalności wyłącznie na naturalnych składnikach i recepturach zaczerpniętych z tradycji regionu i dostarczaniu produktu do sklepów. Ich produkty powstają z zachowaniem procedur naturalnego browarnictwa, wolnego od syntetycznych stabilizatorów i polepszaczy smaku, bez przyspieszania procesu dojrzewania.
Tradycyjne receptury browarnicze, wyłącznie naturalne surowce oraz niewielka skala produkcji pozwalają im tworzyć napoje o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych, które tak trudno odnaleźć na dzisiejszym rynku masowej produkcji.
Browar Kormoran, jak deklaruje, nie stosuje żadnych sztucznych ekstraktów, enzymów i polepszaczy smaku. Każdy rodzaj złocistego trunku w Kormoranie powstaje podczas odrębnego procesu warzenia, w którym zawartość ekstraktu wyznacza długość okresu leżakowania. Piwa leżakują i dojrzewają zgodnie z rytmem natury.
Wybrane produkty browaru Kormoran:
Piwo Orkiszowe
Orkisz to prastara odmiana pszenicy o niezwykłych wartościach odżywczych, która po wielu latach powróciła na mazurskie pola. Drożdże piwowarskie są bogate w wit. z grupy B oraz substancje mineralne m.in. cynk, magnez, selen. W piwie Orkiszowym połączono właściwości tych dwóch składników. Fermentacja piwa orkiszowego odbywa się w dwóch etapach i w każdym pracują inne drożdże: w pierwszym – dolnej fermentacji, w drugim – górnej fermentacji. Ponieważ jest to piwo rozlewane bez filtracji, mamy w butelce podwójną dawkę drożdży, które powoli osiadają na dnie butelki.
Piwo Rześkie
Gatunek: lager jasny. To prawdopodobnie najdłużej nieprzerwanie sprzedawane piwo niepasteryzowane w Polsce. Orzeźwiający lager na bazie polskiego słodu i chmielu odmian Marynka i Lubelski powstał w 1994 roku z przeznaczeniem do sprzedaży w niewielkich barach na Warmii i Mazurach. Zmieniały się bary, zmieniali się ich właściciele, klienci pozostawali wierni temu piwu. Wcześniej znane jako Premium uległo niewielkim modyfikacjom. Idealnie gasi pragnienie w gorące wakacyjne dni, nie tylko na Mazurach. Przydatność do spożycia ok. 4 tygodni, o zawartości alkoholu 5,6, ekstraktu 11%.
Warmiak
Lager ciemny. Nie słodkie, ale też nie wytrawne. Proces zacierania i fermentacji jest tak prowadzony, aby pozostało sporo cukrów, które nie ulegną działalności drożdży i zaistnieje w smaku nutka słodyczy. Odpowiednio dobrane ilości słodów ciemnych: karmelowego i palonego zapewniają te odczucia smakowe jakich spodziewamy się po dobrym ciemnym piwie: gorzka czekolada, karmel, palona kawa. Trzeci element tworzący smak tego piwa to lekka chmielowa goryczka powstała dzięki zastosowaniu polskiego chmielu odmiany Marynka. Kilka tygodni leżakowania sprawia, że smak doskonale harmonizuje się a brak pasteryzacji sprawi, że trafia do sklepu orzeźwiająco świeże. Dolna fermentacja. Zawartość alkoholu 6,5%, trwałość ok. 4 tygodni.
Podpiwek Warmiński
To produkt o minimalnej zawartości alkoholu. Technologia produkcji podpiwku jest identyczna jak produkcja piwa, jednak fermentacja jest maksymalnie skrócona. W niekorzystnych dla siebie warunkach drożdże są w stanie wytworzyć do 0.5% alkoholu a powstałe piwo naturalnie nasyca się dwutlenkiem węgla. Podpiwek Warmiński jest doskonałym napojem izotonicznym, zawiera witaminy i minerały, niesie ze sobą energię. Doskonale gasi pragnienie, uzupełnia mikro i makroelementy, dostarcza energii. Doskonały po wysiłku fizycznym, dla poprawienia nastroju i samopoczucia. Pasteryzowany, zawartość alkoholu do 0,5%, trwałość ok. 3 miesięcy.
Lwówek Śląski – najstarszy browar w Polsce
O piwie warzonym w Lwówku pierwszy raz wspomniano w 1209 roku. Jednak dopiero w XIII wieku picie piwa stało się na tyle popularne, aby rozwinąć szerzej produkcję, wcześniej królowały na stołach miody pitne. W XIX wieku największym przedsiębiorstwem produkującym lwóweckie piwo było Bractwo Browarne. Pierwszy duży browar stworzyli tutaj Niemcy. Po II wojnie światowej znów produkcją piwa zajęli się Polacy, którzy stopniowo modernizowali zakład. Po prywatyzacji w 1994 roku Browar Lwówek przeżywał szereg wzlotów i upadków. Pod swoją marką produkował różne piwa. Przejściowo duży sukces odniosło Książęce oraz Mocne Dobre, choć były też egzotyczne przykłady jak Murzynek. W tym czasie dwukrotnie zakład upadał. Dziś mając nowego właściciela produkuje kilka naprawdę ciekawych piw:
Lwówek ratuszowy
Lager - Jasne mocne piwo dolnej fermentacji, nieutrwalone o klarownym, szczerozłotym kolorze. Piwo zawierające 6,2% alkoholu i 13,8 % ekstraktu jest świetnym trunkiem dla osób, które cenią bardzo przyjemny słodowy aromat i lekko słodkawy smak oraz praktycznie niewyczuwalną zawartość alkoholu. Idealna propozycja na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Trwałość ok. miesiąc.
Lwówek Książęcy
Klasyczny Lager - jasne pełne, dolna fermentacja, ekst.12,1%, alk.6,2% obj., niepasteryzowane, nieutrwalone. Złociste o chmielowym, orzeźwiającym smaku z delikatną goryczką. Tradycyjna receptura dostarcza niezwykłych wrażeń poznawczych prawdziwego piwa. Obowiązkowa pozycja dla każdego smakosza piw. Piwo wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Trwałość ok. miesiąc.
Malinowe
Piwo Malinowe Malinowe jest stworzone dla tych, którym goryczka chmielowa w jasnym pełnym piwie nie do końca odpowiada. Idealne dla pań. Świetna propozycja do spożycia latem na świeżym powietrzu. Orzeźwiające i lekkie piwo smakowe o naturalnym smaku malin bez sztucznych aromatów, dolna fermentacja, ekst. 10,0%/12,0%, alk. do 4,0% obj., pasteryzowane. Trwałość ok. 3 miesiące.
Lwówek Ratuszowy
Jasne mocne piwo nieutrwalone o klarownym, szczerozłotym kolorze. Lwówek Ratuszowy zawiera 6,2% alkoholu jest świetnym trunkiem dla osób, które cenią bardzo przyjemny słodowy aromat i lekko słodkawy smak, dolna fermentacja, ekst. 13,8%, alk. 6,5% obj., niepasteryzowane, nieutrwalane. Trwałość 1 miesiąc.
Browar Konstancin
Browar Konstancin jest jednym z nielicznych samodzielnych polskich browarów z wyłącznie krajowym kapitałem. Stara się zachowywać i kontynuować najlepsze tradycje polskiego browarnictwa, sięgające korzeniami połowy XVIII wieku. Właśnie wtedy w majątku Klucz Oborski (obecnie Obory pod Konstancinem) Hieronim Wielopolski Koniuszy Wielkiego Księcia i Generał Małopolski założył duży neogotycki browar. Piwo, które tam produkowano, zyskało wkrótce opinię trunku w niczym nie ustępującego piwu angielskiemu. Dzisiaj Browar Konstancin stara się być kontynuatorem tych tradycji.
Konstancin jest browarem unikatowym – mieści się w okolicy uzdrowiska. Produkcję opiera na tradycyjnym sposobie warzenia, naturalnych składnikach i wodzie, czerpanej z własnego ujęcia na terenie uzdrowiska Konstancin. Zgodnie z deklaracją producent nie goni za ilością kosztem jakości, nie stosuje sztucznego przyspieszania fermentacji, niektórepiwa leżakują nawet do 60 dni.
W odróżnieniu od piw z masowych browarów stosujących metodę „high gravity”, czyli produkcji warki o wysokim ekstrakcie, a następnie, w procesie rozlewania do butelek, rozcieńczania jej wodą z dwutlenkiem węgla, piwa z Konstancina są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą – czyli każdy rodzaj piwa jest warzony w osobnych kadziach, jak dawniej.
Historia obecnego Browaru Konstancin sięga 1992 r. kiedy to od Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Oborach zostają odkupione pomieszczenia, w których do końca 1993r. powstaje produkcja piwa. W lutym 1994r. zakład opuszczają pierwsze butelki ze złocistym napojem, są to dwa rodzaje Rektora i Gold Adler. Do produkcji firma używa wyłącznie polskich surowców. Słód pochodzi z Browaru Głubczyce, chmiel - z zakładów na Lubelszczyźnie. Na początku Browar Konstancin miał duże kłopoty ze zbytem. Po pewnym czasie zaczęto sprzedawać do 3-4 tys. półlitrowych butelek dziennie.
Przez kolejne lata browar przechodził wzloty i upadki. Po przejęciu browaru przez nowych właścicieli w 1997 roku zwiększono moce produkcyjne. Wydajność wyniosła wówczas 20 tys. hl piwa rocznie.
W 1998 roku na rynek wprowadzono dwie odmiany Warszawiaka: Warszawiak - specjal zawiera 12,1 proc. ekstraktu i 6,2 volt, Warszawiak - piwo mocne ma 15,1 proc. ekstraktu i 7,8 volt. Sukcesywnie zaczęto wprowadzać kolejne rodzaje piwa Bardzo Mocne 16,1 procent ekstraktu i 8,1 volt, które sprzedaje się do dziś, oraz takie piwa jak Dziesiątka, Pałacowe, Sokół, Tomaszowiak, Słoneczne oraz wiele innych wprowadzanych przez kolejne lata.
Rok 2007 był rokiem wielu zmian. W pierwszej połowie roku zmienił się właściciel browaru. Przeprowadzono modernizacje stacji uzdatniania wody dzięki. Zostało zmienione logo browaru. Pod koniec grudnia 2007 roku wprowadzono na rynek nową markę piwo - Dawne niepasteryzowane. W roku 2008 nowe maszyny co zwiększyły moce produkcyjne do 30 tyś. hl rocznie. Na rynek są wprowadzane kolejne jakościowe piwa niepasteryzowane.
Niektóre produkty browaru Konstancin:
Piwo Dawne
To wyjątkowe piwo niepasteryzowane jest kwintesencją dawnej tradycji browarniczej, która istniała w majątku Obory pod Konstancinem już w połowie XVIII wieku. Dawna, historyczna receptura, niezmieniony od wieków proces warzenia oraz wyjątkowa konstancińska woda nadały temu piwu niepowtarzalny głęboki smak z bardzo dobrze zarysowaną goryczką. Przez niektórych to piwo jest uważane za najlepsze piwo niepasteryzowane na warszawskim rynku. Ekstrakt: 14,1˚Blg, Zawartość alkoholu: 6,0% obj. Trwałość ok. 21 dni.
Piwo Żytnie
Pierwsze w Polsce piwo warzone ze słodu żytniego (gatunek Rye Beer lub Roggenbier). Jest to pod wieloma względami wyjątkowe piwo. Gatunek ten był popularny w średniowiecznej Bawarii. Żyto jest najrzadziej wykorzystywanym zbożem do warzenia piwa, również ze względu na niezwykle trudny proces warzenia - chodzi o "trudny" charakter słodów żytnich. Wyjątkowy smak i oryginalną miedzianą barwę Żytnie zawdzięcza zastosowaniu unikatowej kombinacji słodów (w sumie 5 rodzajów) i wysokogatunkowym rodzajom chmielu. Fermentacja z wykorzystywaniem drożdży górnej fermentacji nadaje Żytniemu delikatna nutę orzeźwienia. Produkowane zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości (Reinheitsgebot).
Jest to piwo dla koneserów. Bogaty smak pochodzi ze słodu żytniego i pilzneńskiego, a dyskretna słodycz ze słodu karmelowego. Posmaku nadaje chmiel o kwiatowym aromacie. Pasuje do dziczyzny, pieczonej wołowiny, dań z warzyw, kukurydzy, dań z woka i zimnych przystawek. Dobry także z pieczonym drobiem i serami pleśniowymi. Należy je serwować w temp. 8-10ºC. Trwałość 180 dni
Linia piw Konstancin
Jest to linia piw jasnych warzonych z pełnowartościowego słodu jęczmiennego (pilzneńskiego).
Piwa sa zróżnicowane pod względem zawartości ekstraktu od najlżejszego do mocnego. Warzone są tradycyjną metodą dekokcyjną przy zastosowaniu tradycyjnych zasad piwowarstwa, które nie przewiduje sztucznych dodatków. Utrzymywanie włąściwego terminu leżakowania podkreśla treściwość klasycznych jasnych piw.
Linia zawiera dwa piwa:
Konstancin Lekki - 4,0 % alk, oraz 10,5 blg obj
Konstancin Jasny Pełny - 5,3% alk oraz 12,1 blg obj
Składniki: woda źródlana, słód jęczmienny jasny pilzneński, chmiel goryczkowy i aromatyczny.
Termin przydatności: 180 dni
CZARNY DĄB
Piwo ciemne specjalne. Wyjątkowo bogate w smaku długo leżakujące ciemne piwo o ciemno mahoniowym kolorze i kawowym aromacie. Złożony smak palonej kawy i cykorii pochodzi z połączenia oryginalnych składników. Bardzo wysoko cenione nie tylko przez miłośników ciemnych piw, gdyż nie dominuje w nim słodycz, charakterystyczna dla porterów, tylko szlachetna goryczka. Gęsta kremowa piana, intensywny kolor i delikatny aromat palonej kawy charakteryzują to piwo, cieszące się uznaniem koneserów ciemnych piw. Oryginalna receptura opracowana przez technologa Browaru Konstancin dr inż. Pawła Zarychtę. Idealne piwo do mostka wołowego lub cielęcego, zimnych mięs np. wędzonego combra wieprzowego, ale również do węgorza i łososia. Wyjątkowo pasuje do deserów. Ekstrakt: 16,1˚Blg. Zawartość alkoholu: 7,5% obj. Trwałość 180 dni.
Browar Ciechan
Browar Ciechan ma długą historię, której początki sięgają XIII-XIV wieku, zaopatrywał on Zamek Księcia Janusza. Na początku dwudziestego wieku W 1919r. doszło do połączenia z czterema mniejszymi, warszawskimi browarami. W wyniku fuzji powstały „Zjednoczone Browary Warszawskie p.f. Haberbusch i Schiele Spółka Akcyjna”.
Najsłynniejszym napojem piwnym produkowanym w przeszłości przez Browar był Krzepiak Machlejda – nazwany tak na cześć właścicieli, rodziny Machlejdów. Po wojnie upaństwowiony i gruntownie zmodernizowany.
Pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Jednak w latach dziewięćdziesiątych zmodernizowano zakład, przeprowadzono naprawy, zadbano o ekologię. Kolejny kryzys dotknął browar z początkiem naszego stulecia, zaprzestano produkcji i go zamknięto. Nowi właściciele, którzy go nabyli, uruchomili go na nowo wprowadzając nową jakość w zarządzaniu firmą postanowili nawiązać do tradycji warzenia znakomitego piwa. Dziś browar warzy piwo jasne pełne (o zawartości ekstraktu 12,1%) podkreślając jego ciechanowski rodowód.
Obecnie produkowane piwa metodą tradycyjną:
Piwo Ciechan Mocne
Niepasteryzowane produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą dekokcyjną przy zachowaniu starych receptur. Tradycyjne procesy warzenia gwarantują niepowtarzalny aromat, klarowność i smak. W Warszawie i okolicach znane było jako Mocny Król. Piwo Ciechan Mocne Niepasteryzowane jest filtrowane, posiada wyjątkowe walory smakowe, odżywcze, orzeźwia i pobudza apetyt, a także ułatwia trawienie dzięki temu, że jest niepasteryzowane.Dzięki niskiej zawartości sodu może być spożywane przez osoby stosowane dietę bezsolną. Pobudza pracę nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i jak każde dobre piwo obniża napięcie nerwowe. Trwałość piwa - do 28 dni.
zaw. alkoholu: 7,0% ekstrakt: 14,1
Piwo Ciechan Wyborne
Niepasteryzowane, warzone metodą dekokcyjną przy zachowaniu starych receptur. Piwo Ciechan Wyborne Niepasteryzowane jest filtrowane, posiada podobne walory jak Ciechan Mocne .W Warszawie i Mazowszu znane jako Wyborne Krolewskie. Trwałość 28 dni.
zaw. alkoholu: 6,0% ekstrakt: 12,1
Piwo Ciechan: MIODOWE
Browar w Ciechanowie jako pierwszy w Polsce wyprodukował piwo tego typu metodą tradycyjną przy zachowaniu starych receptur. Ma złocisty kolor i miodowy aromat, dobre także jako grzaniec, lubią je kobiety, jest cały czas hitem w modnych knajpach.
zaw. alkoholu: 6,2% ekstrakt: 14,0
Piwo Ciemne Stout
Piwo Stout produkowane jest z czterech słodów, monachijskiego,pilzneńskiego,barwiącego,czekoladowego ze znaczącym udziałem mąki owsianej, jest filtrowane
Termin przydatności do spożycia wynosi 2 miesiące.
zaw. alkoholu: 5,4% ekstrakt: 14,0
Piwo Pszeniczne
Produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą tradycyjną górnej fermentacji przy zachowaniu starych receptur. Charakteryzuje się obfitą pianą z dużą zawartością dwutlenku węgla.W naturalny sposób na dnie szklanki lub butelki osadzają się osady drożdżowe. Piwo Pszeniczne nie jest filtrowane, ma ciekawe aromatyczno-smakowe, odżywcze i zdrowotne.
Termin przydatności do spożycia wynosi 2 miesiące.
zaw. alkoholu: 4,8% ekstrakt: 12,1
Piwo Porter
Produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą tradycyjną - dekokcyjną dwu warową,
przy zachowaniu starych receptur. Tradycyjne procesy warzenia oraz 90 dniowy okres lezakowania gwarantują ciekawy aromat,barwę oraz klarowność i smak.
Termin ważności 6 miesięcy.
zaw. alkoholu: 9,0% ekstrakt: 18,1
Browar Amber k. Gdańska
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Położony pośród morenowych wzgórz otaczających Gdańsk z dumą - od 1994 roku - kontynuuje znamienite browarnicze tradycje regionu. Browar Amber jest stosunkowo młodym browarem, szczyci się więc swoją nowoczesnością, a nie jak pozostałe szacowną historią. Założył go w 1990 r. rolnik z Pomorza Andrzej Przybyło, a pierwsze piwo Amber Green zostało tu uwarzone w listopadzie 1994 roku. W roku 1997 browar stworzył własną stację namnażania drożdży dolnej fermentacji, w 1999 stanęły w nim pierwsze tankofermentory a rok później ruszyła linia rozlewnicza puszek.
Żywe
Pierwsze polskie piwo naturalne, rekomendowane przez organizację Slow Food i pierwsze posiadające znak Ministerstwa Rolnictwa - Poznaj Dobrą Żywność. Niepasteryzowane i bez konserwantów. Ciekawy smak z nutką owocową.
Termin przydatności do spożycia35 dni
Ekstrakt 14,5%, zawartość alkoholu 6,2%
Koźlak
Dobre polskie piwo o rubinowej barwie, w ładnej butelce z malowaną etykietą. Określane jako magiczne przez swoich twórców, ma wyczuwalny zapach toffi, aromat śliwek, daktyli i lukrecji.
Termin przydatności do spożycia180 dni
Ekstrakt15,1%, zawartość alkoholu6,5%
Johannes
Johannes to piwo o pełnym i dojrzałym bukiecie. Swój smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu i wysokiemu poziomowi ekstraktu. Charakteryzuje się łagodną goryczką i wyraźnymi nutami słodu.
Amber naturalny
Orzeźwiające, z charakterem beczkowego piwa – jest wytrawne, dość cierpkie, goryczkowe, z mocną słodową nutą. Dobry wybór jeśli chodzi o kryterium ceny do jakości.
Zastosowanie naturalnej mikrofiltracji, przy użyciu membran ceramicznych, pozwala na usunięcie bakterii oraz innych zanieczyszczeń na poziomie 99,5% - 99,99% co gwarantuje przedłużony okres przydatności do spożycia.
Termin przydatności do spożycia90 dni
Ekstrakt12,2%, zawartość alkoholu5,7%
Obecnie 90% polskiego rynku piwnego należy do trzech międzynarodowych koncernów, sprzedających głównie stabilizowane i pasteryzwoane piwa typu lager o bardzo długiej trwałości, przeznaczone dla odbiorcy masowego i praktycznie nie różniące się smakiem ani kolorem.
Przeciwny biegun polskiego browarnictwa zajmują nieliczne browary restauracyjne, dostępne wyłącznie w browarnianych restauracjach.
Browar Kormoran, podobnie jak kilka innych niewielkich polskich browarów regionalnych, podjął udaną próbę oparcia działalności wyłącznie na naturalnych składnikach i recepturach zaczerpniętych z tradycji regionu i dostarczaniu produktu do sklepów. Ich produkty powstają z zachowaniem procedur naturalnego browarnictwa, wolnego od syntetycznych stabilizatorów i polepszaczy smaku, bez przyspieszania procesu dojrzewania.
Tradycyjne receptury browarnicze, wyłącznie naturalne surowce oraz niewielka skala produkcji pozwalają im tworzyć napoje o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych, które tak trudno odnaleźć na dzisiejszym rynku masowej produkcji.
Browar Kormoran, jak deklaruje, nie stosuje żadnych sztucznych ekstraktów, enzymów i polepszaczy smaku. Każdy rodzaj złocistego trunku w Kormoranie powstaje podczas odrębnego procesu warzenia, w którym zawartość ekstraktu wyznacza długość okresu leżakowania. Piwa leżakują i dojrzewają zgodnie z rytmem natury.
Wybrane produkty browaru Kormoran:
Piwo Orkiszowe
Orkisz to prastara odmiana pszenicy o niezwykłych wartościach odżywczych, która po wielu latach powróciła na mazurskie pola. Drożdże piwowarskie są bogate w wit. z grupy B oraz substancje mineralne m.in. cynk, magnez, selen. W piwie Orkiszowym połączono właściwości tych dwóch składników. Fermentacja piwa orkiszowego odbywa się w dwóch etapach i w każdym pracują inne drożdże: w pierwszym – dolnej fermentacji, w drugim – górnej fermentacji. Ponieważ jest to piwo rozlewane bez filtracji, mamy w butelce podwójną dawkę drożdży, które powoli osiadają na dnie butelki.
Piwo Rześkie
Gatunek: lager jasny. To prawdopodobnie najdłużej nieprzerwanie sprzedawane piwo niepasteryzowane w Polsce. Orzeźwiający lager na bazie polskiego słodu i chmielu odmian Marynka i Lubelski powstał w 1994 roku z przeznaczeniem do sprzedaży w niewielkich barach na Warmii i Mazurach. Zmieniały się bary, zmieniali się ich właściciele, klienci pozostawali wierni temu piwu. Wcześniej znane jako Premium uległo niewielkim modyfikacjom. Idealnie gasi pragnienie w gorące wakacyjne dni, nie tylko na Mazurach. Przydatność do spożycia ok. 4 tygodni, o zawartości alkoholu 5,6, ekstraktu 11%.
Warmiak
Lager ciemny. Nie słodkie, ale też nie wytrawne. Proces zacierania i fermentacji jest tak prowadzony, aby pozostało sporo cukrów, które nie ulegną działalności drożdży i zaistnieje w smaku nutka słodyczy. Odpowiednio dobrane ilości słodów ciemnych: karmelowego i palonego zapewniają te odczucia smakowe jakich spodziewamy się po dobrym ciemnym piwie: gorzka czekolada, karmel, palona kawa. Trzeci element tworzący smak tego piwa to lekka chmielowa goryczka powstała dzięki zastosowaniu polskiego chmielu odmiany Marynka. Kilka tygodni leżakowania sprawia, że smak doskonale harmonizuje się a brak pasteryzacji sprawi, że trafia do sklepu orzeźwiająco świeże. Dolna fermentacja. Zawartość alkoholu 6,5%, trwałość ok. 4 tygodni.
Podpiwek Warmiński
To produkt o minimalnej zawartości alkoholu. Technologia produkcji podpiwku jest identyczna jak produkcja piwa, jednak fermentacja jest maksymalnie skrócona. W niekorzystnych dla siebie warunkach drożdże są w stanie wytworzyć do 0.5% alkoholu a powstałe piwo naturalnie nasyca się dwutlenkiem węgla. Podpiwek Warmiński jest doskonałym napojem izotonicznym, zawiera witaminy i minerały, niesie ze sobą energię. Doskonale gasi pragnienie, uzupełnia mikro i makroelementy, dostarcza energii. Doskonały po wysiłku fizycznym, dla poprawienia nastroju i samopoczucia. Pasteryzowany, zawartość alkoholu do 0,5%, trwałość ok. 3 miesięcy.
Lwówek Śląski – najstarszy browar w Polsce
O piwie warzonym w Lwówku pierwszy raz wspomniano w 1209 roku. Jednak dopiero w XIII wieku picie piwa stało się na tyle popularne, aby rozwinąć szerzej produkcję, wcześniej królowały na stołach miody pitne. W XIX wieku największym przedsiębiorstwem produkującym lwóweckie piwo było Bractwo Browarne. Pierwszy duży browar stworzyli tutaj Niemcy. Po II wojnie światowej znów produkcją piwa zajęli się Polacy, którzy stopniowo modernizowali zakład. Po prywatyzacji w 1994 roku Browar Lwówek przeżywał szereg wzlotów i upadków. Pod swoją marką produkował różne piwa. Przejściowo duży sukces odniosło Książęce oraz Mocne Dobre, choć były też egzotyczne przykłady jak Murzynek. W tym czasie dwukrotnie zakład upadał. Dziś mając nowego właściciela produkuje kilka naprawdę ciekawych piw:
Lwówek ratuszowy
Lager - Jasne mocne piwo dolnej fermentacji, nieutrwalone o klarownym, szczerozłotym kolorze. Piwo zawierające 6,2% alkoholu i 13,8 % ekstraktu jest świetnym trunkiem dla osób, które cenią bardzo przyjemny słodowy aromat i lekko słodkawy smak oraz praktycznie niewyczuwalną zawartość alkoholu. Idealna propozycja na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Trwałość ok. miesiąc.
Lwówek Książęcy
Klasyczny Lager - jasne pełne, dolna fermentacja, ekst.12,1%, alk.6,2% obj., niepasteryzowane, nieutrwalone. Złociste o chmielowym, orzeźwiającym smaku z delikatną goryczką. Tradycyjna receptura dostarcza niezwykłych wrażeń poznawczych prawdziwego piwa. Obowiązkowa pozycja dla każdego smakosza piw. Piwo wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Trwałość ok. miesiąc.
Malinowe
Piwo Malinowe Malinowe jest stworzone dla tych, którym goryczka chmielowa w jasnym pełnym piwie nie do końca odpowiada. Idealne dla pań. Świetna propozycja do spożycia latem na świeżym powietrzu. Orzeźwiające i lekkie piwo smakowe o naturalnym smaku malin bez sztucznych aromatów, dolna fermentacja, ekst. 10,0%/12,0%, alk. do 4,0% obj., pasteryzowane. Trwałość ok. 3 miesiące.
Lwówek Ratuszowy
Jasne mocne piwo nieutrwalone o klarownym, szczerozłotym kolorze. Lwówek Ratuszowy zawiera 6,2% alkoholu jest świetnym trunkiem dla osób, które cenią bardzo przyjemny słodowy aromat i lekko słodkawy smak, dolna fermentacja, ekst. 13,8%, alk. 6,5% obj., niepasteryzowane, nieutrwalane. Trwałość 1 miesiąc.
Browar Konstancin
Browar Konstancin jest jednym z nielicznych samodzielnych polskich browarów z wyłącznie krajowym kapitałem. Stara się zachowywać i kontynuować najlepsze tradycje polskiego browarnictwa, sięgające korzeniami połowy XVIII wieku. Właśnie wtedy w majątku Klucz Oborski (obecnie Obory pod Konstancinem) Hieronim Wielopolski Koniuszy Wielkiego Księcia i Generał Małopolski założył duży neogotycki browar. Piwo, które tam produkowano, zyskało wkrótce opinię trunku w niczym nie ustępującego piwu angielskiemu. Dzisiaj Browar Konstancin stara się być kontynuatorem tych tradycji.
Konstancin jest browarem unikatowym – mieści się w okolicy uzdrowiska. Produkcję opiera na tradycyjnym sposobie warzenia, naturalnych składnikach i wodzie, czerpanej z własnego ujęcia na terenie uzdrowiska Konstancin. Zgodnie z deklaracją producent nie goni za ilością kosztem jakości, nie stosuje sztucznego przyspieszania fermentacji, niektórepiwa leżakują nawet do 60 dni.
W odróżnieniu od piw z masowych browarów stosujących metodę „high gravity”, czyli produkcji warki o wysokim ekstrakcie, a następnie, w procesie rozlewania do butelek, rozcieńczania jej wodą z dwutlenkiem węgla, piwa z Konstancina są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą – czyli każdy rodzaj piwa jest warzony w osobnych kadziach, jak dawniej.
Historia obecnego Browaru Konstancin sięga 1992 r. kiedy to od Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Oborach zostają odkupione pomieszczenia, w których do końca 1993r. powstaje produkcja piwa. W lutym 1994r. zakład opuszczają pierwsze butelki ze złocistym napojem, są to dwa rodzaje Rektora i Gold Adler. Do produkcji firma używa wyłącznie polskich surowców. Słód pochodzi z Browaru Głubczyce, chmiel - z zakładów na Lubelszczyźnie. Na początku Browar Konstancin miał duże kłopoty ze zbytem. Po pewnym czasie zaczęto sprzedawać do 3-4 tys. półlitrowych butelek dziennie.
Przez kolejne lata browar przechodził wzloty i upadki. Po przejęciu browaru przez nowych właścicieli w 1997 roku zwiększono moce produkcyjne. Wydajność wyniosła wówczas 20 tys. hl piwa rocznie.
W 1998 roku na rynek wprowadzono dwie odmiany Warszawiaka: Warszawiak - specjal zawiera 12,1 proc. ekstraktu i 6,2 volt, Warszawiak - piwo mocne ma 15,1 proc. ekstraktu i 7,8 volt. Sukcesywnie zaczęto wprowadzać kolejne rodzaje piwa Bardzo Mocne 16,1 procent ekstraktu i 8,1 volt, które sprzedaje się do dziś, oraz takie piwa jak Dziesiątka, Pałacowe, Sokół, Tomaszowiak, Słoneczne oraz wiele innych wprowadzanych przez kolejne lata.
Rok 2007 był rokiem wielu zmian. W pierwszej połowie roku zmienił się właściciel browaru. Przeprowadzono modernizacje stacji uzdatniania wody dzięki. Zostało zmienione logo browaru. Pod koniec grudnia 2007 roku wprowadzono na rynek nową markę piwo - Dawne niepasteryzowane. W roku 2008 nowe maszyny co zwiększyły moce produkcyjne do 30 tyś. hl rocznie. Na rynek są wprowadzane kolejne jakościowe piwa niepasteryzowane.
Niektóre produkty browaru Konstancin:
Piwo Dawne
To wyjątkowe piwo niepasteryzowane jest kwintesencją dawnej tradycji browarniczej, która istniała w majątku Obory pod Konstancinem już w połowie XVIII wieku. Dawna, historyczna receptura, niezmieniony od wieków proces warzenia oraz wyjątkowa konstancińska woda nadały temu piwu niepowtarzalny głęboki smak z bardzo dobrze zarysowaną goryczką. Przez niektórych to piwo jest uważane za najlepsze piwo niepasteryzowane na warszawskim rynku. Ekstrakt: 14,1˚Blg, Zawartość alkoholu: 6,0% obj. Trwałość ok. 21 dni.
Piwo Żytnie
Pierwsze w Polsce piwo warzone ze słodu żytniego (gatunek Rye Beer lub Roggenbier). Jest to pod wieloma względami wyjątkowe piwo. Gatunek ten był popularny w średniowiecznej Bawarii. Żyto jest najrzadziej wykorzystywanym zbożem do warzenia piwa, również ze względu na niezwykle trudny proces warzenia - chodzi o "trudny" charakter słodów żytnich. Wyjątkowy smak i oryginalną miedzianą barwę Żytnie zawdzięcza zastosowaniu unikatowej kombinacji słodów (w sumie 5 rodzajów) i wysokogatunkowym rodzajom chmielu. Fermentacja z wykorzystywaniem drożdży górnej fermentacji nadaje Żytniemu delikatna nutę orzeźwienia. Produkowane zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości (Reinheitsgebot).
Jest to piwo dla koneserów. Bogaty smak pochodzi ze słodu żytniego i pilzneńskiego, a dyskretna słodycz ze słodu karmelowego. Posmaku nadaje chmiel o kwiatowym aromacie. Pasuje do dziczyzny, pieczonej wołowiny, dań z warzyw, kukurydzy, dań z woka i zimnych przystawek. Dobry także z pieczonym drobiem i serami pleśniowymi. Należy je serwować w temp. 8-10ºC. Trwałość 180 dni
Linia piw Konstancin
Jest to linia piw jasnych warzonych z pełnowartościowego słodu jęczmiennego (pilzneńskiego).
Piwa sa zróżnicowane pod względem zawartości ekstraktu od najlżejszego do mocnego. Warzone są tradycyjną metodą dekokcyjną przy zastosowaniu tradycyjnych zasad piwowarstwa, które nie przewiduje sztucznych dodatków. Utrzymywanie włąściwego terminu leżakowania podkreśla treściwość klasycznych jasnych piw.
Linia zawiera dwa piwa:
Konstancin Lekki - 4,0 % alk, oraz 10,5 blg obj
Konstancin Jasny Pełny - 5,3% alk oraz 12,1 blg obj
Składniki: woda źródlana, słód jęczmienny jasny pilzneński, chmiel goryczkowy i aromatyczny.
Termin przydatności: 180 dni
CZARNY DĄB
Piwo ciemne specjalne. Wyjątkowo bogate w smaku długo leżakujące ciemne piwo o ciemno mahoniowym kolorze i kawowym aromacie. Złożony smak palonej kawy i cykorii pochodzi z połączenia oryginalnych składników. Bardzo wysoko cenione nie tylko przez miłośników ciemnych piw, gdyż nie dominuje w nim słodycz, charakterystyczna dla porterów, tylko szlachetna goryczka. Gęsta kremowa piana, intensywny kolor i delikatny aromat palonej kawy charakteryzują to piwo, cieszące się uznaniem koneserów ciemnych piw. Oryginalna receptura opracowana przez technologa Browaru Konstancin dr inż. Pawła Zarychtę. Idealne piwo do mostka wołowego lub cielęcego, zimnych mięs np. wędzonego combra wieprzowego, ale również do węgorza i łososia. Wyjątkowo pasuje do deserów. Ekstrakt: 16,1˚Blg. Zawartość alkoholu: 7,5% obj. Trwałość 180 dni.
Browar Ciechan
Browar Ciechan ma długą historię, której początki sięgają XIII-XIV wieku, zaopatrywał on Zamek Księcia Janusza. Na początku dwudziestego wieku W 1919r. doszło do połączenia z czterema mniejszymi, warszawskimi browarami. W wyniku fuzji powstały „Zjednoczone Browary Warszawskie p.f. Haberbusch i Schiele Spółka Akcyjna”.
Najsłynniejszym napojem piwnym produkowanym w przeszłości przez Browar był Krzepiak Machlejda – nazwany tak na cześć właścicieli, rodziny Machlejdów. Po wojnie upaństwowiony i gruntownie zmodernizowany.
Pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Jednak w latach dziewięćdziesiątych zmodernizowano zakład, przeprowadzono naprawy, zadbano o ekologię. Kolejny kryzys dotknął browar z początkiem naszego stulecia, zaprzestano produkcji i go zamknięto. Nowi właściciele, którzy go nabyli, uruchomili go na nowo wprowadzając nową jakość w zarządzaniu firmą postanowili nawiązać do tradycji warzenia znakomitego piwa. Dziś browar warzy piwo jasne pełne (o zawartości ekstraktu 12,1%) podkreślając jego ciechanowski rodowód.
Obecnie produkowane piwa metodą tradycyjną:
Piwo Ciechan Mocne
Niepasteryzowane produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą dekokcyjną przy zachowaniu starych receptur. Tradycyjne procesy warzenia gwarantują niepowtarzalny aromat, klarowność i smak. W Warszawie i okolicach znane było jako Mocny Król. Piwo Ciechan Mocne Niepasteryzowane jest filtrowane, posiada wyjątkowe walory smakowe, odżywcze, orzeźwia i pobudza apetyt, a także ułatwia trawienie dzięki temu, że jest niepasteryzowane.Dzięki niskiej zawartości sodu może być spożywane przez osoby stosowane dietę bezsolną. Pobudza pracę nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i jak każde dobre piwo obniża napięcie nerwowe. Trwałość piwa - do 28 dni.
zaw. alkoholu: 7,0% ekstrakt: 14,1
Piwo Ciechan Wyborne
Niepasteryzowane, warzone metodą dekokcyjną przy zachowaniu starych receptur. Piwo Ciechan Wyborne Niepasteryzowane jest filtrowane, posiada podobne walory jak Ciechan Mocne .W Warszawie i Mazowszu znane jako Wyborne Krolewskie. Trwałość 28 dni.
zaw. alkoholu: 6,0% ekstrakt: 12,1
Piwo Ciechan: MIODOWE
Browar w Ciechanowie jako pierwszy w Polsce wyprodukował piwo tego typu metodą tradycyjną przy zachowaniu starych receptur. Ma złocisty kolor i miodowy aromat, dobre także jako grzaniec, lubią je kobiety, jest cały czas hitem w modnych knajpach.
zaw. alkoholu: 6,2% ekstrakt: 14,0
Piwo Ciemne Stout
Piwo Stout produkowane jest z czterech słodów, monachijskiego,pilzneńskiego,barwiącego,czekoladowego ze znaczącym udziałem mąki owsianej, jest filtrowane
Termin przydatności do spożycia wynosi 2 miesiące.
zaw. alkoholu: 5,4% ekstrakt: 14,0
Piwo Pszeniczne
Produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą tradycyjną górnej fermentacji przy zachowaniu starych receptur. Charakteryzuje się obfitą pianą z dużą zawartością dwutlenku węgla.W naturalny sposób na dnie szklanki lub butelki osadzają się osady drożdżowe. Piwo Pszeniczne nie jest filtrowane, ma ciekawe aromatyczno-smakowe, odżywcze i zdrowotne.
Termin przydatności do spożycia wynosi 2 miesiące.
zaw. alkoholu: 4,8% ekstrakt: 12,1
Piwo Porter
Produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą tradycyjną - dekokcyjną dwu warową,
przy zachowaniu starych receptur. Tradycyjne procesy warzenia oraz 90 dniowy okres lezakowania gwarantują ciekawy aromat,barwę oraz klarowność i smak.
Termin ważności 6 miesięcy.
zaw. alkoholu: 9,0% ekstrakt: 18,1
Browar Amber k. Gdańska
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Położony pośród morenowych wzgórz otaczających Gdańsk z dumą - od 1994 roku - kontynuuje znamienite browarnicze tradycje regionu. Browar Amber jest stosunkowo młodym browarem, szczyci się więc swoją nowoczesnością, a nie jak pozostałe szacowną historią. Założył go w 1990 r. rolnik z Pomorza Andrzej Przybyło, a pierwsze piwo Amber Green zostało tu uwarzone w listopadzie 1994 roku. W roku 1997 browar stworzył własną stację namnażania drożdży dolnej fermentacji, w 1999 stanęły w nim pierwsze tankofermentory a rok później ruszyła linia rozlewnicza puszek.
Żywe
Pierwsze polskie piwo naturalne, rekomendowane przez organizację Slow Food i pierwsze posiadające znak Ministerstwa Rolnictwa - Poznaj Dobrą Żywność. Niepasteryzowane i bez konserwantów. Ciekawy smak z nutką owocową.
Termin przydatności do spożycia35 dni
Ekstrakt 14,5%, zawartość alkoholu 6,2%
Koźlak
Dobre polskie piwo o rubinowej barwie, w ładnej butelce z malowaną etykietą. Określane jako magiczne przez swoich twórców, ma wyczuwalny zapach toffi, aromat śliwek, daktyli i lukrecji.
Termin przydatności do spożycia180 dni
Ekstrakt15,1%, zawartość alkoholu6,5%
Johannes
Johannes to piwo o pełnym i dojrzałym bukiecie. Swój smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu i wysokiemu poziomowi ekstraktu. Charakteryzuje się łagodną goryczką i wyraźnymi nutami słodu.
Amber naturalny
Orzeźwiające, z charakterem beczkowego piwa – jest wytrawne, dość cierpkie, goryczkowe, z mocną słodową nutą. Dobry wybór jeśli chodzi o kryterium ceny do jakości.
Zastosowanie naturalnej mikrofiltracji, przy użyciu membran ceramicznych, pozwala na usunięcie bakterii oraz innych zanieczyszczeń na poziomie 99,5% - 99,99% co gwarantuje przedłużony okres przydatności do spożycia.
Termin przydatności do spożycia90 dni
Ekstrakt12,2%, zawartość alkoholu5,7%
Core
ethyl-tom