Pokochaj różnorodność!
O popularności makaronu może świadczyć organizowany każdego roku Światowy Dzień Makaronu, którego obchody przypadają na 25 października. Wówczas smakosze z całego świata spotykają się i dyskutują o kulinarnym zastosowaniu i nowych pomysłach na pastę.
Również w Polsce przybywa osób, które świętują ten dzień. Lubella od lat celebruje tę datę.
- Różne formy i kształty pozwalają na wydobycie prawdziwej głębi serwowanego dania. Potrawy, które są przygotowywane na bazie lekkich sosów najlepiej komponują się z makaronem o gładkiej strukturze, np. cannelloni czy spaghetti. Z kolei sosy np. na bazie serów, dobrze pasują do takich kształtów takich jak kokardki czy świderki – wyjaśnia Piotr Ceranowicz.
To oczywiście założenia czysto umowne – w praktyce każdy rodzaj makaronu można łączyć z dowolnymi dodatkami, tworząc wyjątkowe dania. Możliwości jest naprawdę dużo: słodkie sosy na bazie owoców lub białego sera, wytrawne z mięsem, warzywami czy rybą lub najprościej – z oliwą i bazylią.
Jego Wysokość – Makaron!
To, w jaki sposób przygotowujemy makaron, najczęściej zależy od tego, w jakiej kulturze zostaliśmy wychowani. Nie od dziś wiadomo, że zwyczaje żywieniowe są przekazywane z pokolenia na pokolenie. To właśnie dlatego dla wielu Polaków piątek jest dniem bezmięsnym, a w niedzielę musi obowiązkowo pojawić się tradycyjne danie kuchni polskiej, jak rosół czy schabowy.
To jednak tylko dwa dni z siedmiu, które składają się na tydzień. Każdy z nich można a nawet dobrze by było wypełnić innymi, równie wspaniałymi smakami. Jedną z propozycji jest makaron, który stanowi świetny sposób na urozmaicenie naszego jadłospisu.
– Największym atutem dań makaronowych jest szybkość ich przygotowywania (często nie przekraczająca 30 minut), która idzie w parze z możliwością tworzenia różnych kompozycji. Tak naprawdę liczba potraw, które można przyrządzić z makaronem jest zależna jedynie od naszej wyobraźni! – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Ta uniwersalność sprawia, że makaron można przygotować na dosłownie setki sposobów. Dlatego warto temu składnikowi poświęcić jeden dzień w tygodniu. Najlepszy będzie czwartek – końcówka tygodnia okraszona znakomitym jedzeniem na bazie pasty z pewnością pozytywnie nastroi nas przed weekendem!
Wyjdź ze schematu!
Pasty, jak już zostało wspomniane, można przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zaczyna się od wyboru składników oraz rodzaju pasty. Jednym z najczęściej wybieranych typów makaronów jest bez wątpienia spaghetti, które serwujemy z dodatkiem sosu bolońskiego lub carbonary.
To nie jedyne opcje – makaronowe nitki świetnie komponują się także z innymi dodatkami, co warto sprawdzić w trakcie własnych czwartkowych eksperymentów. Jedną z propozycji podsuwa ekspert kulinarny Lubelli. Spaghetti z indykiem, brukselką i jajkiem – to danie, które koniecznie trzeba wypróbować!
fot. materiały prasowe
Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem
Składniki:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo. Brukselkę myjemy i kroimy na mniejsze części.
2. Indyka i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy żurawinę. Łączymy z ugotowanym i odcedzonym wcześniej makaronem. Posypujemy parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki oraz pokruszonym jajkiem.
O popularności makaronu może świadczyć organizowany każdego roku Światowy Dzień Makaronu, którego obchody przypadają na 25 października. Wówczas smakosze z całego świata spotykają się i dyskutują o kulinarnym zastosowaniu i nowych pomysłach na pastę.
Również w Polsce przybywa osób, które świętują ten dzień. Lubella od lat celebruje tę datę.
- Różne formy i kształty pozwalają na wydobycie prawdziwej głębi serwowanego dania. Potrawy, które są przygotowywane na bazie lekkich sosów najlepiej komponują się z makaronem o gładkiej strukturze, np. cannelloni czy spaghetti. Z kolei sosy np. na bazie serów, dobrze pasują do takich kształtów takich jak kokardki czy świderki – wyjaśnia Piotr Ceranowicz.
To oczywiście założenia czysto umowne – w praktyce każdy rodzaj makaronu można łączyć z dowolnymi dodatkami, tworząc wyjątkowe dania. Możliwości jest naprawdę dużo: słodkie sosy na bazie owoców lub białego sera, wytrawne z mięsem, warzywami czy rybą lub najprościej – z oliwą i bazylią.
Jego Wysokość – Makaron!
To, w jaki sposób przygotowujemy makaron, najczęściej zależy od tego, w jakiej kulturze zostaliśmy wychowani. Nie od dziś wiadomo, że zwyczaje żywieniowe są przekazywane z pokolenia na pokolenie. To właśnie dlatego dla wielu Polaków piątek jest dniem bezmięsnym, a w niedzielę musi obowiązkowo pojawić się tradycyjne danie kuchni polskiej, jak rosół czy schabowy.
To jednak tylko dwa dni z siedmiu, które składają się na tydzień. Każdy z nich można a nawet dobrze by było wypełnić innymi, równie wspaniałymi smakami. Jedną z propozycji jest makaron, który stanowi świetny sposób na urozmaicenie naszego jadłospisu.
– Największym atutem dań makaronowych jest szybkość ich przygotowywania (często nie przekraczająca 30 minut), która idzie w parze z możliwością tworzenia różnych kompozycji. Tak naprawdę liczba potraw, które można przyrządzić z makaronem jest zależna jedynie od naszej wyobraźni! – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Ta uniwersalność sprawia, że makaron można przygotować na dosłownie setki sposobów. Dlatego warto temu składnikowi poświęcić jeden dzień w tygodniu. Najlepszy będzie czwartek – końcówka tygodnia okraszona znakomitym jedzeniem na bazie pasty z pewnością pozytywnie nastroi nas przed weekendem!
Wyjdź ze schematu!
Pasty, jak już zostało wspomniane, można przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zaczyna się od wyboru składników oraz rodzaju pasty. Jednym z najczęściej wybieranych typów makaronów jest bez wątpienia spaghetti, które serwujemy z dodatkiem sosu bolońskiego lub carbonary.
To nie jedyne opcje – makaronowe nitki świetnie komponują się także z innymi dodatkami, co warto sprawdzić w trakcie własnych czwartkowych eksperymentów. Jedną z propozycji podsuwa ekspert kulinarny Lubelli. Spaghetti z indykiem, brukselką i jajkiem – to danie, które koniecznie trzeba wypróbować!
fot. materiały prasowe
Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem
Składniki:
- Makaron Lubella Spaghetti 300 g
- 4 jaja
- Cebula 100 g
- Brukselka 100 g
- Pierś z indyka 200 g
- Żurawina 30 g
- Natka pietruszki 30 g
- Parmezan 40 g
- Sól, pieprz
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo. Brukselkę myjemy i kroimy na mniejsze części.
2. Indyka i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy żurawinę. Łączymy z ugotowanym i odcedzonym wcześniej makaronem. Posypujemy parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki oraz pokruszonym jajkiem.