Czwartek – dobra pora na makaron!

Makaron króluje na stołach praktycznie na całym świecie. Również w Polsce cieszy się dużą popularnością. Jest prosty w przygotowaniu i na tyle uniwersalny, że można go wykorzystać na setki różnych sposobów. Dlatego warto go włączyć na stałe do naszego menu czy nawet poświęcić mu jeden wybrany dzień w tygodniu. Jaki? Przykładowo – czwartek!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Czwartek – dobra pora na makaron!
fot. Fotolia
Pokochaj różnorodność!

O popularności makaronu może świadczyć organizowany każdego roku Światowy Dzień Makaronu, którego obchody przypadają na 25 października. Wówczas smakosze z całego świata spotykają się i dyskutują o kulinarnym zastosowaniu i nowych pomysłach na pastę.

Również w Polsce przybywa osób, które świętują ten dzień. Lubella od lat celebruje tę datę.
- Różne formy i kształty pozwalają na wydobycie prawdziwej głębi serwowanego dania. Potrawy, które są przygotowywane na bazie lekkich sosów najlepiej komponują się z makaronem o gładkiej strukturze, np. cannelloni czy spaghetti. Z kolei sosy np. na bazie serów, dobrze pasują do takich kształtów takich jak kokardki czy świderki  – wyjaśnia Piotr Ceranowicz.

To oczywiście założenia czysto umowne – w praktyce każdy rodzaj makaronu można łączyć z dowolnymi dodatkami, tworząc wyjątkowe dania. Możliwości jest naprawdę dużo: słodkie sosy na bazie owoców lub białego sera, wytrawne z mięsem, warzywami czy rybą lub najprościej – z oliwą i bazylią.

Jego Wysokość – Makaron!

To, w jaki sposób przygotowujemy makaron, najczęściej zależy od tego, w jakiej kulturze zostaliśmy wychowani. Nie od dziś wiadomo, że zwyczaje żywieniowe są przekazywane z pokolenia na pokolenie. To właśnie dlatego dla wielu Polaków piątek jest dniem bezmięsnym, a w niedzielę musi obowiązkowo pojawić się tradycyjne danie kuchni polskiej, jak rosół czy schabowy.

To jednak tylko dwa dni z siedmiu, które składają się na tydzień. Każdy z nich można a nawet dobrze by było wypełnić innymi, równie wspaniałymi smakami. Jedną z propozycji jest makaron, który stanowi świetny sposób na urozmaicenie naszego jadłospisu.

Największym atutem dań makaronowych jest  szybkość ich przygotowywania (często nie przekraczająca 30 minut), która idzie w parze z możliwością tworzenia różnych kompozycji. Tak naprawdę liczba potraw, które można przyrządzić z makaronem jest zależna jedynie od naszej wyobraźni! – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Ta uniwersalność sprawia, że makaron można przygotować na dosłownie setki sposobów. Dlatego warto temu składnikowi poświęcić jeden dzień w tygodniu. Najlepszy będzie czwartek – końcówka tygodnia okraszona znakomitym jedzeniem na bazie pasty z pewnością pozytywnie nastroi nas przed weekendem!

Wyjdź ze schematu!

Pasty, jak już zostało wspomniane, można przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zaczyna się od wyboru składników oraz rodzaju pasty. Jednym z najczęściej wybieranych typów makaronów jest bez wątpienia spaghetti, które serwujemy z dodatkiem sosu bolońskiego lub carbonary.

To nie jedyne opcje – makaronowe nitki świetnie komponują się także z innymi dodatkami, co warto sprawdzić w trakcie własnych czwartkowych eksperymentów. Jedną z propozycji podsuwa ekspert kulinarny Lubelli. Spaghetti z indykiem, brukselką i jajkiem – to danie, które koniecznie trzeba wypróbować!

Lubella spaghetti z indykiem, brukselką i jajkiem
fot. materiały prasowe

Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem

Składniki:
  • Makaron Lubella Spaghetti 300 g
  • 4 jaja
  • Cebula 100 g
  • Brukselka 100 g
  • Pierś z indyka 200 g
  • Żurawina 30 g
  • Natka pietruszki 30 g
  • Parmezan 40 g
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo. Brukselkę myjemy i kroimy na mniejsze części.
2. Indyka i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy żurawinę. Łączymy z ugotowanym i odcedzonym wcześniej makaronem. Posypujemy parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki oraz pokruszonym jajkiem.